SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2627 >>

5- ŞİBH-İ AMD (YANİ KASıTLI GİBİ OLAN ÖLDÜRME) DİYETİ, MUĞALLAZA (YANİ AĞIRLAŞTIRMIŞ) TIR, BABI

 

Bundan önceki babın hadislerinin izahını yaparken diyet durumu bakımından öldürme çeşitlerinin üç oldUğunu ve bunlara Amden öldürme yani kasden öldürme, Şibh-i Amd öldürme, yani kasden olana benzeyen öldürme, Hataen öldürme, yani kasıd olmadığı gibi buna benzer sayılan çeşitin dışında kalan, öldürme isimlerinin verildiğini belirtmiştim. Ayrıca bu çeşitlerin alimlerce yapılan tariflerine de işaret etmiştim.

Bu üç çeşidin özlü tarifini tekrarlayayım: Amden öldürme, silahla olan veya. bilenmiş sopa gibi silah hükmünde görülen bir cisimle işlenen katil olayıdır. Ebu Hanife böyle tarif etmiştir. Ebu Yusuf, Muhammed ve Şafii ise: Büyük taş veya büyük bir ağaç parçası vurmak suretiyle olan öldürme olayı da Amden öldürme türüne girer, demişlerdir.

Şibh-i amd öldürme ise bu üç imama göre, genellikle öldürücü olmayan bir cisimle dövmek isterken bu dövmeden meydana gelen öldürme olayıdır. Ebu Hanife ise: Silah ve bunun hükmünde görülen cisimler dışında kalan bir cisimle olan öldürme olayıdır, demiştir.

Bu nevi öldürme Amden öldürme ile hataen öldürme arasında kalan üçüncü bir nevi sayılır. Malik bu nevi kabul etmiyor. Amden öldürme ile hataen öldürme dışında bir öldürme çeşidi yoktur, diyor.

 

Bu üçüncü nevi öldürmenin varlığına hükmeden alimler buna şu ismi de verirler: Şibh-i amd olan hataen öldürme (yani kasden öldürmeye benzeyen ve fakat hata en olan öldürme).

Hataen öldürme nevi ile ilgili bilgi bundan sonra gelen babta verilecektir. Amden öldürme diyeti hakkındaki bilgi ise bundan onceki babta verilmiştir. Şimdi burada bu iki nevin bir nevi karışımı gibi olan Şibh-i amd öldürmenin diyetini beyan eden hadisleri terceme edelim.

 

حدّثنا مُحمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. ثنا عَبْد الَّرَحْمَنُ بْنُ مَهْدِيٍّ وَ مُحَمَّد بْنُ جَعْفَرٍ، قَالاَ: ثنا شُعْبَةُ عَنْ أَيُّوبَ. سَمِعْتُ القَاسِمَ بْنِ رَبِيعَةَ، عَنْ عَبْد اللهِ بْنِ عَمْرٍو، عَنْ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((قَتِيلُ الخَطإِ شِبْهِ العَمْدِ، قَتِيلُ السَّوْطِ وَالعصَا. مِائَةٌ مَنَ الإِبِلِ. أَرْبَعُونَ مِنْهَا خَلِفِةً، فِي بُطُونِهَا أَوْلاَدُهَا)).

حدّثنا مُحَمَّد بْنُ يَحْيَى. ثنا سُلَيمْانُ بْنُ حَرْبٍ . ثنا حمَّادُ بْنُ زَيْدٍ عَنْ خَالِدٍ الحَذَّاسِ، عَنْ القَاسِمِ ابْنِ رَبِعَةَ، عَنْ عُقْبَةَ بْنِ أَوْسٍ، عَنْ عَبْد اللهِ بْنِ عَمْرِو، عَنْ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم نَحْوَهُ.

 

Abdullah bin Amr {bin el-Âs) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Kasden öldürmeye benzeyen hatâen (yanlışlıkla) Öldürme olayının maktulü, kamçı ve sopa ile öldürülen kimsedir. (Bunun diyeti), kırk tanesi hâmile olan yüz devedir.»

 

Müellifimiz bu hadisin bir mislini ikinci bir senedle de Abdullah bin Amr'den merfû olarak rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     2628’de