SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2636 >>

9- HAKKINDA KISAS (MİSİLLEME) OLMAYAN (YARALAMALAR) BABI

 

حدّثنا مُحمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ وَ عَمَّارُ بْنُ خّالِدٍ الوَاسِطِيُّ. ثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ عَيَّاشٍ، عَنْ دَهْثَمِ بْنِ قُرَّانَ. حَدَّثَنِي نِمْرَانُ بْنُ جَارِيَةَ ، عَنْ أَبيهِ؛ أَنَّ رَجُلاً ضَرَبَ رَجُلاً عَلَى سَاعِدِهِ بِالسَّيْفِ فَقَطَهَا مِنْ عَيْرِ مَفْصِلِ. فَاسْتَعْدَّى عَلَيْهِ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم. فَأَمَرَ لَهُ بِالدّيَّةِ. فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنِّي أُرِيدُ القِصَاصَ. فَقَالَ:  ((خُذِ الدِّيَةَ. بَارَكَ اللهُ لَكَ فِيهَا)). وَلَمْ يَقْضِ لَهُ بَالقِصَاصِ.

 

في الزوائد: في إسناده دهثم بْنِ قُرَّان اليمانيّ، ضعفه أبو داود، وقال: ليس لجارية عند المصنف سوى هذا الحديثن وليس له شئ في بقية الكتب.

 

Câriye (bin Zafar) (r.a.)'den: Bir adam başka bir adam'ın alt koluna kılıç vurup mafsal olmayan bir yerden kesip kopardı. Kolu koparılan adam Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e müracaatla, kolunu kesenden hakkını almasını İstedi. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kolu kesilene diyet ödemeyi emretti. Adam: Ya Resûlallah ben kısas istiyorum, dedi. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (adama): «Diyeti al. Allah diyeti sana mübarek eylesin,» buyurdu ve onun için hasmının kısas edilmesine hükmetmedi.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Dehsem bin Kurran el-Yemani bulunm. Ebu Davud onu zayıf saymıştır. Zevaid yazarı: Müellif (İbn-i Maceh)'in yanında Cariye'nin bundan başka hadisi yoktur. Kütüb-i Sitte'nin diğerlerinde ise onun hiç bir hadisi yoktur, demiştir .

 

AÇIKLAMA:     2638