SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2689 >>

DEVAM: 33- BİR ADAMA CAN TEMİNATI VERİP SONRA ONU ÖLDÜREN KİMSE (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ محمد. ثنا وَكِيعٌ . ثنا أَبُو لَيْلضى عَنْ أَبِي عُكَّاشَةَ، عَنْ رِفَاعَةَ؛ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى المُخْتَارِ فِي قَصْرِهِ. فَقَاَلَ: قَامَ جِبْرَائِيلُ مِنْ عِنْدِي السَّاعَةَ. فَمَا مَنَعَنِي مِنْ ضَرْبِ عُنُقِهِ إِلاَّ حَدِيثٌ سَمِعْتُهُ مِنْ سُلَيْمَانَ بْنِ صُرِدٍ، عَنْ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم؛ أَنَّهُ قَالَ:  ((إِذَا أَمِنَكَ الرَّجُلُ عَلَى دِمِهِ، فَلاَ تَقْتُلُهُ)) فّذّاكَ الَّذِي مَنَعَنِي مِنْهُ.

 

Rıfâa bin Şecîdâd (r.a.j'den; Şöyle demiştir: Ben Muhtâr'ın yanına kendisinin sarayında girdim. Kendisi: Cebrail (Aleyhisselâm) bu saatta benim yanımdan kalktı, dedi. Süleyman bin Sured {r.a.)'ın Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) den bana rivayet ettiği: «Adam kanı hususunda sana güvendiği zaman sen onu öldürme» hadîsinden başka hiç bir şey beni Muhtâr'ın boynuna (bu iftirasından dolayı kılıç) vurmakdan alakoymadı. İşte beni onun boynunu (kılıçla) vurmaktan meneden şey bu hadistir.

 

 

AÇIKLAMA:     ilk hadis Zevaid türündendir. Zevaid sahibi ikinci hadisi Zevaid türünden saymadığı ve Rifaa'nın hadisleri Nesai tarafından da rivayet edildiği için bu hadisin Nesai tarafından da rivayet edilmiş olması muhtemeldir. Fakat ben Nesai'nin süneninde bu hadise rastlamadım. Gözümden kaçmış olabilir.

 

Hadis, bir kimseye can güvenliği veren müslümanın bu güvenceye sadakat göstermesinin gerekliliğine ve aksine hareket etmesinin bir zulüm ve haksızlık sayıldığına delalet eder. Çünkü verdiği teminata aykın hareket etmekle emanete hiyanet etmiş sayılır. Emanete hiyanet etmenin haramlığı müteaddid ayetler ve hadislerle haram kılınmıştır.

 

Son hadiste sözü edilen Muhtar ile kimin kasdedildiğine dair bir kayda rastlamadım. Bununla Muhtar-i Sakafi'nin kasdedilmiş olması muhtemeldir. Muhtar-i Sakafi, Hicret-i Nebeviyye esnasında doğmuş, fakat Resul-i Ekrem (s.a.v.)'i görme şerefine erişemediği gibi hadis rivayetinde de bulunmamıştır. Hicaz'da hilafetini ilan eden AbdulIah bin Zübeyr (r.a.)'ın taraftarı iken hicretin 64. yılı O'ndan ayrılarak Irak'a geldi ve Kufe'de Şiiler'le iş birliği yaparak Kerbela olaYının intikamını almak üzere Ehl-i Beyt'ten (yani Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in torunlarından) Mehdi Muhammed bin el- Hanefiyye tarafından görevlendirildiğini iddia etti. El altından yaptığı faaliyetler neticesinde 12 bin kadar taraftar topladı ve hicretin 65. yılı Kufe'yi eline geçirdi. Kerbela olayında bulunan veya olayı tertipleyen bir çok kimseyi öldürten Muhtar bir buçuk yıl Kufe'de hükümdarlık ettikten sonra hicretin 67. yılı Mus'ab bin Zübeyr'in gönderdiği askeri kuvvet tarafından katledildi.