SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2694 >>

36- KISAS OLARAK ÖLDÜRÜLMESİ GEREKLİ HAMİLE KADIN (HAKKINDA GELEN HADİS) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّد بْنُ يَحْيَى. ثنا أَبُو صَالحٍ عَنْ ابْنِ لَهِيعَةَ، عَنْ ابْنِ أَنْعثمٍ، عَنْ عُبَادَةُ بْنِ نُسَىٍّ، عَنْ عَبْد الَّرَحْمَنُ بْنِ غَنْمٍ. ثنا مُعَاذُ بْنُ جَبَلٍ، وَأَبُو عُبَيْدَةً بْنُ الجَرَّاحِ، وَ عُبَادَةُ بْنِ الصَّامِتِ، وشَدّادُ بْنُ أوْسٍ؛ أَنَّ رَسُولُ اللَهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((المرْأَةُ، إِذا قَتَلَتْ عَمْداً، لا تُقْتَلُ حَتَّى تَضَقَ مَافِي بَطنِهَا، إِنْ كَانَتْ حَامِلاً، وَحَتَّى تُكَفِّلَ وَلَدَها. وَإِنْ زَنَتْ، لَمْ تُرْجَمْ حَتَّى تَضَعَ مَا فِي بَطْنِهَا، وَحَتَّى تُكَفِّلَ وَلَدَها)).

 

في الزوائد: في إسناده ابن أنعم. اسمه عَبْد الَّرَحْمَنُ بين زياد بْنِ أنعم، ضعيف. وكذلك الراوي عنه عَبْد الله بْنِ لهيعة.

 

Muâz bin Cebel, Ebû Ubeyde bin el-Cerrâh, Ubâde bin es-Sâmit ve Şeddâd bin Evs (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Kadın teammüden (bir kimseyi) öldürdüğü zaman, hâmile olursa, hamlini bırakıp bebeğini bir bakıcıya teslim edinceye kadar öldürülmez ve hâmile kadın zina ederse, doğum yapıp bebeğini bir bakıcıya teslim edinceye kadar recmedilmez.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedinde İbn-i En'üm bulunur. Bunun adı Abdurrahman bin Ziyad bin En'üm olup zayıftır. Kendisinden rivayet eden Abdullah bin Lehia da böyledir.

 

AÇIKLAMA:     Zevaid türünden olan bu hadis; bir kimseyi öldürdüğü için kısas olarak öldürülmesi gereken veya bekar olmadığı halde zina ettiği için recmedilmesi gereken kadın hamile olduğu takdirde bu cezaların derhal infaz edilemeyip, kadının doğum yapması ve doğacak bebeği besleyip bakacak bir kimseye teslim edinceye kadar erteleneceğine delalet eder.

Bu hükümler hususunda alimler ittifak halindedir. Çünkü hamile kadın kısas veya had olarak öldürüldüğü takdirde karnındaki cenin de öldürülmüş olur. Ceninin bir günahı söz konusu olmadığı için ceza infazı ertelenir.

 

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için fıkıh kitabıanna müracaat edilmelidir.

Bu hadisi rivayet eden dört sahabinin hal tercemeleri daha önce beyan edilmiştir.