SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-VESAYA

<< 2695 >>

1- RESULULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM) VASİYYET ETTİ Mİ? BABI

 

حدّثنا مُحَمَّد بْنُ عَبْد الله بْنِ نُمَيْرٍ. ثنا أَبِي وَأَبُو مُنعَاوِيَةَ. ح وَ حدّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنِ أَبِي شَيْبَةَ وَعَلِيُّ بْنُ محمد، قَالا: ثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ ((قَالَ أَبُو بَكْرٍ وَعبد اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ)) عَنْ الأَعْمَشِ عَنْ شَقِيقٍ، عَنْ مَسْرُوقٍ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: مَا تَركَ رَسُولُ اللَهِ صلى الله عليه وسلم دِينَاراً وَلاَ دِرْهَماً، وَلاَ شَاةً وَلاَبَعِيراً، ولاَ أَوْصى بِشَيءٍ.

 

Aişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman ne bir dinar (altın), ne bir dirhem (gümüş), ne bir koyun - keçi, ne de bir deve bırakmadı ve (mal ile ilgili) bir şey vasiyyet etmedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim, Ebu . Davud ve Nesai de riv'ayet etmişlerdir.

 

Hattabi, Aişe (r.anha)'nın: ''ve bir şey vasiyyet etmedi'' sözünden maksadı Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in mali bir vasiyyette bulunmadığım ifade etmektir. Çünkü, insan miras olarak geriye bıraktığı malda vasiyyet edebilir. Geriye mal bırakmadığı takdirde neyi vasiyyet edecektir. ResuI-i Ekrem (s.a.v.) mirasçılarına kalacak bir mal bırakmadı ki bunda vasiyyet etsin. Resul-i Ekrem (s.a.v.) malı olmayan bazı vasiyyetlerde bulunmuştur. Mesela, yahüdilerin Arabistan Yarım adası'ndan çıkanlmasım, misafirlere ikramda bulunulmasını, namazıara dikkat edilmesini, köle ve cariyelere iyi bakılmasım ve malın zekatına riayet edilmesini tavsiye buyurduğuna dair hadisler mevcuttur, demiştir.

 

Müslim'in şerhinde Nevevi de : Aişe (r.anha) Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in mali vasiyyette bulunmadığını ve Şiiler'in iddia ettiği gibi Ali (r.a.)'ın hilafetine dair bir vasiyyette bulunmadığını ifade etmek istemiştir, der.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in Hayber ve Fedek'te bulunan arazisine gelince O, bu araziyi hayatında müslümanlara vakfederek gelirini onlara tahsis buyurmuştu.