SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2719 >>

1- FERAİZ (İLMİNİ) ÖĞRETMEYE TEŞVİK BABI

 

حدّثنا إِبْرَاهِيْمُ بْنُ الْمُنْذِرِ الْحِزَامِيُّ. ثنا حَفْصُ بْنُ عُمَرَ بْنِ أَبِي الْعِطَافِ. ثنا أَبُو الْزِّنَادِ عَنْ اْلأَعِرَجِ، عَنْ أبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((يَأأَبَا هُرَيْرَةَ ! تَعَلَّمُوا الْفَرَائِضَ وَعَلِّمُوهَا فَإِنَّهُ نِصْفُ الْعِلْمِ. وِهُوَ يُنْسَى. وَهُوَ أَوَّلُ شَيءٍ يُنْزَعُمِنْ أُمَّتِي)).

 

في الزوائد: قلت أخرجه الحاكم في المستدرك، وقال: إنه صحيح الإسناد. وفيما قاله نظر. فإن حفص بْنُ عمر المذكور ضعفه ابن معين والبخاريّ والنسائيّ وأبو حاتم. وقال ابن حبان: لا يجور الاحتجاج به بحال: وقال ابن عديّ: قليل الحديث. وحديثه. كما قَالَ البخاريّ، منكر.

 

Ebu Hureyre (r.a.'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Yâ Ebâ Hureyre, Ferâiz (ilmin)i öğreniniz ve öğretiniz. Çünkü ilmin yarısıdır ve bu ilim unutulur. Ümmetimden çekilip çıkarılacak ilk şey bu ilimdir.»

 

Not: Zevaid yazarı şöyle der: Bu hadisi Hakim de el-Müstedrek'te rivayet ederek isnadının sahih olduğunu söylemiştir. Fakat söylediği söze itiraz vakidir. Çünkü senedde itiraz vakidir. Çünkü senedde ismi geçen Hafs bin Ömer'in zayıflığını İbn-i Main. Buhari, Nesai ve Ebu Hatim söylemişlerdir. İbn-i Hibban da: Hiç bir durumda onun rivayetini delil göstermek caiz değildir, demiştir. İbn-i Adiy de: Onun hadisi azdır ve Buhari'nin dediği gibi münkerdir, demiştir.

 

AÇIKLAMA:     Zevaid türünden olan bu hadisi Hakim ve Darekutni de rivayet etmişlerdir. Bu hadisin senedi zayıf ise de bu konuda başka hadisler de mevcuttur. el-Hafız'ın el-Fetih'te beyan ettiğine göre Ahmed, Tirmizi ve Nesai'nin rivayet ettikleri ve Hakim'in de sahih olduğunu söylediği bir hadiste ''Abdullah bin Mes'ud (r.a.), Resulullah (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu söylemiştir: ''Feraizi ögreniniz ve halka öğretiniz. Çünkü ben ölmüş olacağım ilim de ölmüş olacaktır, Öyle ki iki kişi miras paylan hususunda ihtilafa düşecekler de aralarındaki ihtilafı (bilip) çözecek kimseyi bulamayacaklardır.'' "

 

Tuhfe yazarı bu konuda rivayet olunan başka hadisleride nakletmekte ise de buraya aktarmaya gerek görmüyorum.

 

Hadisimizin izahına gelince, bu hadisteki Feraiz kelimesiyle feraiz ilminin kasdediImiş olması kuvvetle muhtemeldir. Meşhür olan da budur. Müellifimiz bu görüşte oldUğu için bu hadisi bu babta rivayet etmiş, denilebilir. Feraiz ilminin, dini ilimlerin yarısı oldugu bildirilmektedir. Bu cümlenin yorumları hakkında Sindi şu bilgiyi verir: "Feraiz'in ilmin yarısı olduğunun anlamı şudur: İnsanlar için hayat ve ölüm halleri vardır. Feraiz ilmi insanın ölüm haline aittir. Diğer ilimler onun hayat haline aittir. Şu halde ilim iki kısma ayrılmış olur. Hadisteki ''Yarısı'' tabirinden maksad ''Bir kısmı'' dır. Sibki de: Bir kavle göre feraiz ilminin önemi belirtilmek üzere ilmin yarısı kılınmıştır. Bazılarına göre bunun manası şöyledir: Feraiz ilminin teferruatı ve meseleleri etraflıca ve detaylı bir şekilde izah edilirse fıkıh ilminin diğer bölümlerinin tümü kadar olur. Başka bir kavle göre bu hadis, manası idrak edilemeyen müteşabih nevindendir. Nasıl ki İhlas süresinin Kur'an-ı Kerim'in üçte biri ve Kafirün süresinin Kur'an-ı Kerim'in dörtte biri olduğuna dair hadislerin müteşabih, yani manası insanlarca idrak edilmeyen neviden olduğu söylenmiştir."

 

İbn-i Uyeyne'ye bu cümlenin manası sorulduğunda: Feraiz ilminin hükümleri her insanın ölümü halinde uygulandığı için, bunun ilmin yarısı olduğu buyurulmuş, diye cevap vermiştir.

 

Hadisin ''Bu ilim unutulur'' cümlesi ile ilgili olarak Sindi: Çünkü halk buna önem vermiyor, demiştir. Kanımca bu cümle şöyle de yorumlanabilir. Çünkü bu ilim bir takım kaideler ve hesaplar ihtiva eder. Devamlı okunup işlenmezse çabuk unutulur, hatırda pek tutulamaz. Bu ilimle iştigal edenler bu duruma vakıftırlar.

 

Hadisin ''Ümmetimden çekilip çıkarılacak ilk şey bu ilimdir'' cümlesinin izahı bölümünde de Sindi: Yani bu ilmi bilenler ölür. Başkaları da önemsemez ve böylece kalkmış, müslümanlardan alınmış olur. Yoksa bu ilmin, bilginlerin göğüslerinden çekilip çıkarılması, onlara unu tt urulması manası kasdedilmemiştir, der.

 

Hadisin bu haberi asrımızda hemen hemen gerçekleşmek üzeredir. Çünkü gerçekten memleketimizde bu ilmi bilenlerin sayısı çok azalmıştır. Bilenler de ölürlerse onlardan sonra gelecek nesilde bunu öğrenecek kimse çıkar mı, diye şüpheler duyulmakta ve endişe edilmektedir.