SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2720 >>

2- EVLADIN (MIRAS) HİSSELERİ BAB!

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ أَبِي عُمَرَ الْعَدَنِيُّ. ثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ، عَنْ عِبْدِ اللهِ بْنِ مُحَمَّدِ ابْنِ عَقِيلٍ، عَنْ جَابِرِ بْنِ عِبْدِ اللهِ؛ قَالَ: جَاءَتْ امْرِأَةُ سَعْدِ بْنِ الرَّبِيعِ بِابْنَتِيْ سَعْدٍ إِلَى الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم فَقَالَتْ: يَا رَسُولُ اللهِ! هَاتَانَ ابْنَتَا سَعْدٍ. قُتِلَ، مَعَكَ، يَوْمَ أُحُدٍ. وإَنَّ عَمَّهُمَا أَخَذَ جَمِيْعَ مَا تَرَكَ أَبَاهُمَا. وَإِنَّ الْمَرْأَةَ لاَ تُنْكَحُ إلاَّ عَلَى مَالِهَا. فَسَكَتَ رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم حَتَّى أُنْزِلَتْ آيَةُ الْمِيْرَاثِ. فَدَعَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَخَا سَعْدٍ بْنِ الرَّبِيعِ. فَقَالَ: ((أَعْطِ ابْنَتِي سَعْدٍ ثُلْثَيْ مَالِهِ. وَأَعْطِ امْرِأَتَهُ الثُّمُنَ. وَخُذْ أَنْتَ مَا بَقَيَ)).

 

Cabir bin Abdillah (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: (Ensar'ın Hazreç kabilesinden) Sa'd bin er-Rabi (r.a.)'ın karısı (kocası) Sa'd'ın iki kızını Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına getirerek: Ya Resulallah! Bunîar Sa'd'ın kızlarıdır. Sa'd, seninle beraber katıldığı Uhud (savaşı) günü şehîd edildi. Bu kızların amcası, Sa'd'ın bıraktığı malın hepsini aldı. Şüphesiz kadın (genellikle) ancak malına tamaen nikahlanır (Yani malı olmayan kadınlara pek rağbet edilmez). Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bu müracaata cevap vermeyip) sustu. Nihayet mîras ayeti indirildi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Sa'd bin er-Rabi'in erkek kardeşini çağırttı ve:

 

«Sa'd'ın malının üçte ikisini onun iki kızma ver. Karısına da sekizde birini ver. Sen de kalanı al,» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi, Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Sa'd bin er-Rabi (r.a.) Ensar-i Kiram'ın Hazreç kabilesinden idi. Peygamber (s.a.v.) Mühacir olan sahabiler ile Ensar olan sahabiler arasında kardeşlik akdini yaptığı esnada Sa'd ile Abdurrahman bin Avf (r.a.)'ı kardeş etmişti. Sa'd, Uhud savaşında şehid olunca kardeşi Cahiliyet devri adetince kadınların mirastan mahrum olduklarını sanarak onun malının tamamını almıştı. Sa'd ' ın karısına ve kızlarına bir şey vermemişti. Bunun üzerine Sa'd'ın karısı durumu Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e arz ediyor ve bu olayı takiben hadiste işaret edilen miras ayeti nazil oluyor. Bu ayet, Nisa süresinin 11 ve 12. ayetleridir. Meali şöyledir:

 

''Allah, size evladınız hakkında erkeğe iki dişi'nin hissesi kadar emrediyor. Eğer dişi olan evlad, ikiden fazla ise ölünün bıraktığı malın üçte ikisi onlaradır. Şayet bir tek dişi ise malın yarısı onadır. Ölünün çocuğu var ise ölünün babasıyla annesinin her biri için altıda bir hisse vardır. Şayet ölünün çocuğu yoksa ve kendisine yalnız babası ile annesi varis ise annesine üçte bir düşer. Eğer ölünün kardeşleri de var ise annesine altına biri verilir. Bu hisseler, ölünün ettiği vasiyyetten ve borcundan ardakalana aittir. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin menfaatça size daha yakın olduğunu siz bilmezsiniz. Bütün bunlar Allah tarafından birer ferizadır. Allah şüphesiz alimdir, hakimdir.

 

''Kanlarınızın çocuğu yoksa terekelerinin yarısı sizedir. Eğer onların çocuğu var ise terekelerinin dörtte biri sizedir. Onların yapmış olduklan vasiyyetten veya borçtan sonra. Eğer çocuğunuz yoksa kanlarınıza terekenizin dörtte biri vardır. Şayet çocuğunuz var ise kanlannıza terekenizin sekizde biri vardır. Yapmış olduğunuz vasiyyetten veya borçtan sonra. Eğer bir erkek veya bir kadın kelale (usül ve furuun dışında kalan) varisler bırakırsa ve o (ölü) nün (yalnız ana bir) tek erkek kardeşi veya tek kız kardeşi bulunuyor ise onlardan her birine altıda bir hisse vardır. Eğer kardeşler birden fazla iseler terekenin üçte birinde ortaklardır. (Mirasçılara) zarar vermek kas dı olmaksızın edilen vasiyyetten veya borçtan artakalan. (Böyle taksim edilir,) Bütün bunlar Allah tarafından bir ferizadır. Allah alim ve halimdir.''

 

İzahını yapmakta olduğumuz hadiste indirildiği haber verilen miras ayeti yukarıya meıUi alınan Nisa süresinin 11 ve 12. ayetleridir. Bu ayetlerin izahı için geniş tefsirlere müracaat edilebilir.

 

Hadiste sözü edilen ölüm vuküatı dolayısıyla kalan mirasçılara verilecek hisseler bu ayetlerde beyan buyurulduğu için Resul-i Ekrem (s.a.v.) buna göre tereke taksimini emretmiştir. Hatırlatmak için meseleyi tekrar gözden geçirelim: Sa'd (r.a.) öldüğü zamangeriye mirasçı olarak iki kız çocuğunu, karısını ve bir erkek kardeşini bırakmıştır. Bunlardan kızlarına üçte iki, karısına sekizde bir hisse verildikten sonra kalanı asaba olan erkek kardeşine düşer. Meseleleri 24'ten çözüıür. 24 hisseden 16 hisse kızlara, 3 hisse kadına verilir. Geri kalan 5 hisse tutarındaki mal Sa'd'ın erkek kardeşine düşer. Yani erkek kardeş için belirli bir hisse yoktur. Belirli hisse sahipleri hisselerini aldıktan sonra yerde kalan ne ise erkek kardeşe o verilir.