SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2765 >>

DEVAM: 6- MAZERET KENDİSİNİ CİHAD'DAN ALIKOYAN KİMSE (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ سِنَانٍ، ثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي سُفْيَانَ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((إِنَّ بِالْمَدِينَةِ رِجَالاً، مَا قَطَعْتُمْ وَادياً، وَلاَ سَلَكْتُمْ طَرِيْقاً، إِلاَّ شَرِكُوكُمْ في الأَجْر. حَبَسَهُمُ الْعُذْرُ)). قَالَ أَبُو عِبْدِ اللهِ ابْنُ مَاجَةَ: أَوْ كَمَا قَالَ. كَتَبْتُهُ لَفْظَاً.

 

Câbir (bin Abdillah) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) föyle buyurdu, demiştir: «Medine'de bir takım erkekler var ki, geçtiğiniz her derede ve yürüyüş yaptığınız her yolda şüphesiz onlar (bu savaşa âit) sevâpta sizlere ortak oldular, mazeret, onları  (savaşa katılmaktan) alıkoydu.»

 

(Müellifimiz) Ebû Abdillah bin Mâcete dedi ki: (Hadîs'in metni ya böyledir) veya Resül-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu gibidir. Ben bu hadîsin metnini aynen yazdım.

 

 

AÇIKLAMA:     Enes (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud da az bir değişiklikle rivayet etmiştir. Ordaki rivayete göre meşru mazeretleri nedeniyle savaşa katılamayıp Medine-i Münevvere'de kalanlar, savaş seferine katılan sahabilerin harcadıkları malın sevabını da kazanmışlardır.

 

Cabir (r.a.)'ın hadisini Müslim ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. Buhari de ta'likan nakletmiştir.

 

Müellifimiz bu hadisi rivayet ettikten sonra, bunu şeyh'inden rivayet ettiği şekilde yazdığını belirtmekle beraber bir ihtiyat olmak üzere "Veya Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in buyurduğu gibidir.'' sözünü söylemiştir. Bu sözü söylemek bir çok alimlerce prensip haline getirilmiştir. Bundan amaç, manevi mes'uliyet'ten kurtulmaktır. Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bir hadisini rivayet ederken en ufak bir hataya düşmernek gerekir. Bu noktayla ilgili bilgiler Sünenimizin başlangıç kısmında verilmiştir.

 

Tebuk savaşına katılamadıkları halde bu sefere katılan mücahidler gibi sevaba eriştikleri bildirilen Medine-i Münevvere'deki erkek sahabilerin mazeretlerinin hastalık olduğu, Müslim'in bir rivayetinde belirtilmiştir. Fakat hadis şarihleri bu mazeretin yanında mali veya bedeni güçsüzlük mazeretinin de bulunduğunu diğer bazı rivayetlerden yararlanarak nakletmişlerdir.

 

Nevevi, Cabir'in hadisinin şerhinde: Bu hadis, hayır işlerine niyet etmenin faziletine ve savaşa ya da başka ibadete katılma kararında olmakla beraber meydana gelen bir meşru mazeret nedeniyle katılamayan kimsenin katılmışcasına sevab kazandığına delalet eder, demiştir.

 

Medine-i Münevvere'de kalan özürlü sahabilerin, mücahidlerin sevabına ortak olmalarının manası, mücahidlerin sevabından hiç bir şey eksilmeden bunun bir mislinin onlara ihsan edilmesidir.