SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2766 >>

7- ALLAH YOLUNDA RİBAT'IN (NÖBET TUTMANIN) FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. ثنا عِبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ زَيْدٍ بْنِ أَسْلَمَ، عَنْ أَبيهِ، عَنْ مُصْعَبِ ابْنِ ثَابِتْ، عَنْ عِبْدِ اللهِ بْنِ الزُّبَيْرِ؛ قَالَ: خَطَبَ عُثْمَانُ بْنُ عَفَّانَ النَّاسَ، فقَالَ: يَا أَيُّهاَ النَّاسُ! إِنِّي سَمِعْتُ حَدِيثاً مِنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. لَمْ يَمْنَعَنِي أَنْ أَحَدَّثَكُمُ بِهِ إِلاَّ الضِّنُّ بِكُمْ وَ بِصَحَابَتِكُمْ. فَلْيَخْتَرْ مُخْتَارٌ لِنَفْسِهِ أَو لِيَدَعْ. سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ يَقُولُ:  ((مَنْ رَابَطَ لَيْلَةً في سَبيلِ اللهِ سُبْحَانَهُ، كَانَتْ كَأَلفِ لَيْلَةٍ، صِيَامَها وَقِيَامَها)).

 

في الزوائد: في إسناده عِبْدِ الرحمن بْنُ يزيد بْنُ أسلم. ضعفه أحمد وابن معين وغيرهما.

 

Abdullah bin Zübeyr (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Osman bin Affân (r.a.), cemaata bir hitabede bulundu ve (bu arada) şöyle söyledi: Ey insanlar! Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şüphesiz bir hadîs işittim. Sizlere ve arkadaşlığınıza olan tutkunluğumdan başka hiç bir şey bunu size rivayet etmeme mâni olmadı. Artık dileyen kimse kendisine (rıbâtı) seçsin veya bıraksın. Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken işittim: «Kim Allah Sübhâneh yolunda bir gece rıbât (yâni serhadde ve önemli yerlerde düşmana karşı bekleme) de bulunursa, o bekleyişi (bir günün (nafile) orucu ve gecesinin ibâdeti gibi olur.» (Osman r.a. arkadaşlarının ayrılıp nöbet gitmelerinden korkmuştur.)

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Abdurrahman bin Zeyd bin Eslem vardır. Ahmed, İbn-i Main ve başkaları bu raviyi zayıf saymışlardır.

 

AÇIKLAMA:     Bu babta rivayet edilen hadislerde ve bu babın başlığında geçen "Ribat" kelimesinin manası: Kastalani bu kelime ile ilgili olarak şu bilgiyi verir: "Ribat", düşman sınırlarına yakın önemli yerlerde müslümanların ikamet edip sınırları korumaları ve düşmanları gözetlemeleridir. Ribat'ın asıl manası cihad üzerinde durmaktır. Bir kavle göre Ribat, devamlılık ve ayrılmamak manasınadır. Diğer bir kavle göre Ribat, eşyayı bağlamakta kullanılan bağ manasınadır. Serhadde düşmana karşı bekleyen kimse kendisini bu işe bağladığı veya savaş atını bağladığı ve her an savaşa hazır vaziyette durduğu için bu bağlılığına Ribat ismi verilmiştir."

 

Zevaid yazarı bu hadisi Zevaid türünden saymıştır. Ama Tirmizi bunun bir benzerini Osman bin Affan (r.a.)'ın mevlası Ebu Salih aracılığıyla Osman (r.a.)'den rivayet etmiştir. Ordaki rivayete göre; Osman (r.a.) minber üzerinde cemaata hitaben: Benim etrafınıda dağılırsınız (yani serhadde gidip nöbet tutarsınız) endişesiyle, ResuluIlah (s.a.v.)'den işittiğim bir hadisi şüphesiz sizden gizledim. Sonra kişi arzu ettiğini kendine seçsin diye bu hadisi size anlatmayı uygun buldum. Ben ResuluIlah (s.a.v.)'i şöyle buyururken işittim:

''Allah yolunda bir gün nbat, başka yerlerdeki bin günden hayırlıdır.''

 

Tuhfe yazarı da bu hadisin şerhinde: Bu hadisi, Ahmed, Nesai ve İbn-i Mace de rivayet etmiştir, der. Şu durumda bu hadis Zevaid türünden sayılmayabilir. Ancak yukarda işaret ettiğim gibi rivayetlerdeki kelime farklılığı ve biraz da mana değişikliği vardır. Bununla beraber hasen - garib olan Tirmizi'nin hadisi burdaki hadisi teyid ve takviye etmiş olur.

Hadiste geçen "Dınn" kelimesinin asıl manası cimriliktir. Sahabet de refakat ve arkadaşlıktır. Osman (r.a.), etrafındaki sahabilerin ve diğer cemaatın kendisinden ayrılıp, serhad şehirlerine rıbatın yüce sevabını elde etmek amacıyla gitmelerinden endişe duyduğu için bu hadisi bir süre rivayet etmediğini belirtmek istemiştir. Daha sonra hadisi rivayet etmiştir.

 

Bir farz namazı eda ettikten sonra diğer farz namazı beklemek de Ribat'ın bir çeşitidir. Buna dair hadisler vardır. Ancak bunun cihad için olan ribat'a benzetildiği ve asıl ribat'ın eihad için serhadde olan ribat ve bekleme olduğu alimlerce beyan edilmiştir.

 

Müslim'in rivayet ettiği bir hadiste bir günlük ribat'ın bir aylık (nafile) oruçtan ve Buhari'nin rivayet ettiği başka bir hadiste bir günlük ribat'ın dünyadan ve dünyadaki bütün şeylerden hayırlı olduğu rivayet edilmiştir.