SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2779 >>

11- DEYLEM'İ (BÖLGESİNİN FETHEDİLECEĞİN) BİLDİRMEK VE KAZVİN'İN FAZİLETİ (NİN BEYANI) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. ثنا أَبُو دَاوُدَ. ح وَحَدَثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عِبْدِ الْمَلِكِ الوَاسِطِيُّ. ثنا يَزِيْدُ بْنُ هَرُونَ. ح وَحَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ المُنْذِرِ. ثنا إِسْحَقُ بْنُ مَنْصُوُرِ؛ كُلُّهُمْ عَنْ قَيْسٍ، عَنْ أَبي حُصَيْنٍ، عَنْ أَبي صَالِحٍ، عَنْ أَبي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((لَوْلَمْ يَبْقَ مِنَ الْدُّنْيَا إِلاًّ يَوْمٍ، لَطَوَلَهُ اللهُ عَزَّ وَجّلَّ حَتَّى يَمْلِكَ رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ بَيْتيْ، يَمْلِكَ جَبَلَ الدِّيْلَمِ وَالقَسْطَنْطِينيَّةَ)).

 

في الزوائد: في إسناده قيس بْنُ الربيع. ضعف أحمد وابن المدينيّ وغيرهما. وقال أَبُو حاتم: ليس بقويّ، محله الصدق. وقال العجليّ: كان معروفا بالحديث صدوقا. وقال ابن عديّ: رواياته مستقيمة، والقول فيه أنه لا بأس به.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Eğer dünya (nın ömrün) den yalnız bir gün (bile) kalsa, benim ehli beytim'den bir adam Deylem dağına ve Kostantiniyye'ye (İstanbul) a mâlik oluncaya (yâni fethedinceye) kadar Allah (Azze ve Celle) o günü uzatacaktır.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Kays bin er-Rabi bulunur. Bu raviyi Ahmed, İbnü'l-Medeni ve başkaları zayıf görmüşlerdir. Ebu Hatim de: O, kuvvetli olmamakla beraber dürüsttür, demiştir. EI-İcli de: O, hadisle tanınan, rivayetinde çok doğrudur, demiştir. İbn-i Adiy de: Onun rivayetleri doğrudur ve hakkında söylenen söz, rivayetlerinde bir beisin olmamasıdır, demiştir.

 

AÇIKLAMA:     2780’de