SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’R-REHİN

<< 2489 >>

DEVAM: 23- AĞAÇLARIN HARİMİ (NİN BEYANI) BABI

 

حدثنا سَهْلُ بْنُ أَبِي الصُّغْدِيِّْ ثنا مَنصُورُ بْنُ صُقَيْرٍ. ثنا ثَابِتُ بْنُ مُحَمَّد العَبْدِيُّ عنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((حَرِيمُ النَّخْلَةِ مَدُّ جَرِيدِها)).

 

في الزوائد: إسناده ضعيف.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Hurma ağacının harimi onun dallarının uzunluğu (kadar) dır.»

 

Not: Bunun senedinin zayıf olduğu, Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Bu babta rivayet olunan her iki hadisin de Zevaid türünden olduğu nottan anlaşılmıştır. Avnü'l-Mabud yazarının beyanına göre Ubade (r.a.)'ın hadisini Abdullah bin Ahmed Zevaidü'I-Müsned'de, Taberani de el-Kebir'inde uzun bir metin halinde rivayet etmişlerdir.

 

Cerid: Ceride'nin çoğuludur. Hurma dalları manasınadır. Sa'f da hurma dalları manasınadır. İki kelime anlamı arasında şu fark vardır. Dallar üzerindeki hurma yaprakları duruyor iken dallara Sa'f denilir. Yaprakları soyulmuş ise dallara Cerid denilir.

Dalların uzunluğundan maksad ağacın uzunluğudur. Bu hadisler mevat yani sahipsiz arazide dikilen ağaçların harimi hakkındadır. Çünkü kişinin kendi mülkü ve arazisi içinde diktiği ağaçlar için harim söz konusu değildir, çünkü arazi oİıun mülküdür. Bundan önceki babın girişinde anlattığım gibi harim mevat arazide inşa edilen ev, kazılan kuyu ve dikilen ağacın hak ve menfaatlerinin korunması için sahibine tahsis edilen arazi parçasıdır. O parça onun tasarrufu altına girmiş olur ve başkası ondan izin almadan ordan faydalanamaz.

Hadislerden çıkarılan sonuç şudur: Bir adam mevat bir arazide iki üç adet ağaç diktiği zaman her ağacın hariminin tesbiti için ağacın yerden tepesine kadar boyu ölçülür. Ağacın boyu ne kadar ise onun çevresindeki araziden o kadarlık bölümü onun harimi sayılır. Camiü's-Sağir haşiyesinde el-Hafni: Söz konusu harimin hesaplanmasında kuyunun hariminin hesaplanması usulü uygulanır. Yani ağacın her tarafında onun boyu kadar harimi vardır, der.

 

Ebu Davud da Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den şu mealde bir merfü hadis rivayet etmiştir: ''İki adam bir hurma ağacının harimi konusundaki davayı Resulullah (s.a.v.)'e intikal ettirdiler. Resul-i Ekrem (s.a.v.) ağacın (boyunun) ölçülmesini emretti. Ağaç ölçüldü, boyunun yedi zira olduğu görüldü. Bir rivayete göre beş zira olduğu görüldü. Resul-i Ekrem (s.a.v.) ağacın hartminin bu kadar olduğuna hükmetti...

 

Hanefi mezhebine mensubalimler ağacın hariminin beş zira olduğuna hükmederek fıkıh kitablannda nakledilen bir hadisi delil göstermişlerdir.