SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LUKATA

<< 2502 >>

1- DEVELER, SIĞIRLAR VE KOYUNLAR İLE KEÇİLER DALLESİ (YİTİĞİ) BABI

 

حدثنا مُحَمَّد بْنُ المُثنَّى. ثنا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ، عَنْ حُمَيْدٍ الطَّوِيلِ، عَنِ الحَسَنِ، عَنْ مُطَرِّفِ بْنِ عَبْد اللهِ بْنِ الشِّخِّيرِ، عَنْ أَبِيْهِ؛ قَالَ: قالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((ضَالَّةُ المُسْلِمِ حَرَقً النَّارِ)) .

 

في الزوائد: إسناده صحيح ورجاله ثقات.

 

Abdullah bin eş-Şıhhîr (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir; «Müslümanın dâliesi (yitik hayvanı veya yitik her nevi malı) ateş alevidir.»

 

Not: Bu hadisin senedinin sahih ve ravllerinin sika oldukları, Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Darimi'nin de rivayet ettiği bu hadisin manası şudur: Bir kimse bir müslümanın yitik malını kötü niyetle alırsa yani sahibine teslim etmek niyetiyle değil de yemek maksadıyla alırsa bundan dolayı cehennem azabına müstehak olur.

 

Sindi bu hadisi böyle açıklamıştır. Hadisteki Dalle kelimesi yitik hayvan anlamına müsaid olduğu gibi yitik her nevi mal anlamına da müsaiddir. Çünkü yitik olan herhangi bir malı kötü niyetle almak haramdır. Yitik deve ve sığırın alınması bazı alimlerce mutlaka haram görülmüştür. Bazı alimler ise yalnız yitik devenin alınmasının haramlığına hükmetmişlerdir. Bunun sebebi ise bu tür hayvanların kendilerini yırtıcı hayvanların tehlikelerden koruyabilmeleridir. Bu hususla ilgili genel bilgi bu babın diğer hadislerinin izahı bölümünde verilecektir. Bu duruma burada işaret etmenin sebebi şudur: Eğer hadisteki Dalle kelimesi ile yalmz yitik deve ve sığır kasdedilmiş olsaydı, kötü niyetle olsun iyi niyetle olsun bu nevi yitik hayvanı almamanın gereğine işaret edilmiş, denilebilir. Fakat alimlerden böyle yorumlayanı görmedim ve hadisin zahiri de buna uygun değildir. Çünkü Dalle kelimesini yalnız yitik deve ve sığır manasına tahsis etmek ve koyun ile keçiyi bunun anlamının dışında tutmak hatadır. Ma mafih bundan sonra gelen hadiste geçen Dalle kelimesini deve ve sığır manasına yorumlayanlar olmuştur. O hadisin izahı yapılırken bu noktaya değinilecektir.