SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İTK

<< 2522 >>

4- (KÖLE VE CARİYE) AZADLAMA (FAZiLETİNİN BEYANI) BABI

 

حدّثنا أَبُو كُرَيْبٍ. ثنا أَبُو مُعَاويَةَ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ عَمْرِو بْنِ مُرَّةَ، عَنْ سَالِمِ ابْنِ أِبِي الجَعْدِ، عَنْ شُرَحْبيلَ بْنِ السِّمطِ؛ قَالَ: قٌلْتُ لِكَعْبٍ: يَاكَعْبَ بْنَ مُرَّةَ! حَدِّثْنَا عَنْ رَسُلِ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَاحذَرْ . قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((مَنْ أَعْتَقَ أمْرَأً مُسْلِمَاً كانَ فِكَكَهُ مِنَ النَّارِ. يُجْزِئُ كُلُّ عَظْمٍ مِنْهُ. وَمَنْ أَعْتَقَ امْرَأَتَيْنِ مُسْلِمَتَيْنِ، كَانَتَا فِكَاكَهُ مَنَ النَّارِ. يُجزِئُ بَكُلِّ عَظْمَيْنِ مَنْهُمَا عَظْمٌ مِنْهُ)).

 

Ka'b bin Murre (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittim buyurdu ki: «(Müslümanlardan) kim, müsiüman bir köleyi âzadlarsa o köle o kimsenin (cehennem) ateş(in)den kurtuluşu olur. Âzadlayanın her kemiği âzadlananın her kemiği yerine geçer. Ve (müslumanlardan) kim, müslüman iki cariyeyi âzadlarsa o iki cariye o kimsenin (cehennem) ateş(in) den kurtuluşu olur. Âzadlayanın her kemiği âzadlanan iki kadın'ın iki kemiği yerine geçer.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Bunun birer benzerini Buhari, Ebu Hureyre (r.a.)'den, Tirmizi de Ebu Ümame {r.a.)'den rivayet etmişlerdir. Başka rivayetler de vardır.

 

AÇIKLAMA:     Hadis müslüman köle ve cariyeyi azadIamanın faziletini beyan eder ve bir köleyi azadIamanın iki cariyeyi azadıamak kadar faziletli olduğunu ifade eder. Bu husustaki ilmi görüşleri ve nedenlerini anlatmaya gerek görmüyorum. Hulasa kişi köleyi azadlayınca azadıadığı beher kemiği ve beher uzvu yepine kendisinin o kemiği ve o uzvu cehennem ateşinden azad edilir Keza kişi iki cariyeyi azad edince azadıadığı iki cariyenin iki kemiği ve iki uzvuna karşılık onun o kemiği ve o uzvu cehennem ateşinden azadIanır. Böylece bütün vücudu cehennemden kurtulur.