SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2792 >>

15- ALLAH SÜBHANEHU VE TEALA YOLUNDA SAVAŞMA (NIN FAZİLETİNİN BEYANI) BABI

 

حدّثنا بِشْرُ بْنُ آدَمَ. ثنا الضَّحَّاكُ بْنُ مُخَلَدٍ. ثنا ابْنُ جُرَيْحٍ. ثنا سُلَيْمانُ بْنُ مُوسى. ثنا مَالِكُ بْنُ يُخَامِرُ. ثنا مُعَاذُ بْنُ جَبَلٍ؛ أَنَّهُ سَمِعَ الْنَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((مَنْ قَاتَلَ فِي سَبِيلِ اللهِ عزَّ وجَلَّ، مِنْ رَجُلٍ مُسْلِمٍ، فُوَاقَ نَاقَةٍ، وَجَبَتْ لَهُ الجَنَّةُ)).

 

Muâz bin Cebel (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; kendisi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu hadîsi işitmiştîr: «Müslüman bir adam Allah Azze ve Celle yolunda bir dişi devenin iki sağımı arasındaki süre kadar savaşırsa o kimse için cennet (e Allah'ın ikramıyla girmesi) vâcib olur.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Hadiste geçen "Fuvak" hayvanın iki sağımı arasındakimüddet manasına yorumlanmıştır. Bu kelime "Fevak" olarak da okunabilir. Sindi bu kelimeyi böyle açıkladıktan sonra: Çünkü sağım devesi sağılır. Sonra sağıma ara verilerek yavrusu salıverilir. Deve yavrusuna süt vermeye başlar. Biraz sonra tekrar süt sağılır. İşte bu iki sagım arasındaki süreye Fuvak denilir. Bir kavle göre Fuvak: Sabah sağımı ile akşam sağımı arasındaki süredir. Bir başka kavle göre süt sağılırken bir kab dolunca bunu kaldırıp diğer bir kaba sağılıncaya kadar geçen zamana Fuvak denilir. Diğer bir kavle göre ard arda sağılan iki hayvanın sağımı arasındaki süreye Fuvak denilir, demiştir.

 

Hülasa bu kelime hangi şekilde yorumlanırsa yorumlansın, en kısa bir sürece Allah yolunda ve ihlaslı olarak savaşan bir müslüman bu hizmetinden dolayı Allah'ın lütfu ile cennete girmeye müstehak olur. Onun cennete girmesinin vacibliğinden maksad Allah'ın lütfu ile cennete girmeye layık olmasıdır. Çünkü Allah, hiç kimseyi cennete dahil etmeye mecbur değildir. Bütün tasarrufları onun iradesi ve dilemesiyledir.