SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2808 >>

DEVAM: 18- SİLAH BABI

 

حدّثنا أَبُو كًرَيْبٍ. ثنا ابْنُ الصَّلْتِ عَنِ أبِي الزِّنَاد، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ ابْنِ عِبْدِ اللهِ، عَنِ عّبَّاسٍ؛ أّنَّ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم تَنَفَّلَ سَيْفَهُ ذا الْفَقَارِ، يَوْم بّدْرٍ.

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Zü'l-Fakar (isimli) kılıcını Bedir (savaşı) günü ganimet hissesinden fazla olarak almıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Hadiste geçen Teneffele fiili Nefel kökünden türemedir. Nefel, ganimet manasınadır. Teneffül ise ganimet malından hisse dışında bir şeyalmak manasına. yorumlanmıştır. Sindi ve Tuhfe yazan:

Resul-i Ekrem (s.a.v.), Zü'l-Fakar isimli kılıcı Bedir ganimetinden kendisine ait hisseden fazla olarak almıştır, diye yorum yapmışlar ve hadisi bu şekilde manalandırmışlardır. Şevkani ise Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in ganimet malından aldığı şeyin ganimetin tümünden mi, sarf yeri Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e ait humus (beşte bir) hissesinden mi, yoksa humusun humusundan mı veya humustan ayn mı olduğu hususunda alimler arasında ihtilaf bulundUğunu söylemiştir. Tirmizi'nin beyanına göreMali k: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bazı savaşlarda Teneffül ettiğine dair rivayetler bana ulaşmıştır. Bu teneffül, yani hisseden fazla olarak bir şeyi almak meselesi O'nun ictihadına dayanır. Devlet başkanı bunu ganimet malının taksiminden önce veya sonra ietihad yoluyla yapabilir, demiştir.

Zü'l-Fakar denilen kılıç kafirlerden As bin Münebbih'in idi. İbn-i Hişam'ın nakline göre bu kafir, Bedir savaşında Ali bin Ebi Talib (r.a.) tarafından öldürüldü. Bu kılıç Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e intikal etti. Daha sonra Ali (r.a.'' 'e intikal etti.