SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2847 >>

33- (SAVAŞÇI) DÜŞMAN, (BİR MÜSLÜMANA AİT) MALI ELDE EDER SONRA MÜSLÜMANLAR DÜŞMANI MAĞLUB EDER (VE BÖYLECE GANİMET MEYANINDA MÜSLÜMANLARIN ELİNE GEÇEN O MALIN HÜKMÜNE DAİR HADİS) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. ثنا عِبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيِر، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ، عَنْ نَافِعٍ عَنِ ابْنِ عُمَرَ قَالَ: ذَهَبَتْ فَرَسٌ لَهُ. فَأَخَذَهَا الْعّدُوُّ. فَظَهَرَ عَلَيْهُمُ الْمُسْلِمُونَ. فَرَدَّ عَلَيْهِ فِي زَمَنِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ: وَأَبَقَ عِبْدق لَهُ. فَلَحِقَ بِالُّومِ. فَظَهَرَ المُسْلِمُونَ. فَرَدَ عَلَيْهِ خَالِدُ بْنُ الوِلِيدش، بَعْدَ وَفَاةَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Kendisinin bir atı (düşman tarafına) gitmiş ve (savaşçı) düşman atı yakalamıştı. Sonra müslümanlar düşmanı mağlûb etmiş (ve at da ganimet meyânında geri getirilmiş) ti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in zamanında atı kendisine iade edilmiştir.

 

Ibn-i Ömer: Ve kendisinin bir kölesi kaçarak Rumlara iltihak etmiş ve sonra müslümanlar Rumları mağlûb edince Hâlid bin el-VeIıd (r.a.) köleyi kendisine iade etmiş. Bu (olay) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in vefatından sonra olmuş, demiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari de rivayet etmiştir. Ebu Davud da bunun bir benzerini rivayet etmiştir.

Avnü'l-Mabfıd yazarı bu hadisin şerhinde özetle şu bilgiyi verir: "Bu hadis, savaşan kafirlerin elde ettikleri müslümanların mallarına malik sayılamıyacağıııı ve mücahidlerimiz bu malı geri aldıkları zaman ganimet malı taksim edilmeden önce veya sonra mal sahibinin bunu alma hakkına sahip olduğunu söyleyen Şafii ve bir grub alim için bir delildir. Malik, Ahmed ve diğer bazı alimlere göre mal sahibi, malını ganimetin taksiminden önce alabilir. Fakat taksim işi bittikten sonra alamaz. Ancak kıymetini vermek suretiyle alabilir. Ebu Hanife de bu görüştedir. Şu farkla ki, kaçan köle bu hükmün dışındadır. Ebu Hanife'ye göre kaçan köleyi ganimetin taksiminden önce de sonra da sahibi alma hakkına haizdir. Kastalani böyle demiştir."