SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2854 >>

36- GANİMET MALLARINI TAKSİM ETMEK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. ثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ أَنَّ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم أَسْهَمَ، يَوْمَ خَيْبَرَ، لِلْفَارِسِ ثَلاَثَةَ أَسْهُمٍ: لِلْفَرَسِ سَهْمَانِ، وَلِلْرَّجُلِ سَهْمٌ.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Haybcr (savaşı) günü (ganimet malından) suvârî'ye üç sehim verdi: At için iki sehim ve adam için bir sehim (tâyin etti.).

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi B u lı ari, Müslim, Ebu Davud ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Bu hadise göre suvari gazi'ye ganimet malından üç sehim verilir, yani suvari yaya gazi'nin aldığı payın üç katını alır: Bunlardan bir sehim adam içindir. Diğer iki sehim binit hayvanı içindir.

Avnü'l-Mabfıd yazan bu hadisin şerhinde özetle şu bilgiyi verir:

 

Cumhur'a göre yaya gazi'ye bir pay ve suvari gazi'ye üç pay verilir. Paylardan birisi adam için verilir. Diğer iki pay ise biniti sebebiyle verilir. Ebu Hanife'ye göre ise suvari'ye ancak iki pay verilir: Birisi kendisi için, diğeri de biniti içindir. Ali ve Ebu Musa'dan bu görüş rivayet edilmiştir. Başkaca kimse bu görüşü benimsememiştir.