SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2864 >>

DEVAM: 40- ALLAH'A İSYAN HUSUSUNDA (HiÇBİRYARATIĞA) iTAAT ETMEK YOKTUR, BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحٍ. أنا اللَّيْثُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ. وح وَحَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ وَسُوَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ؛  قَالاَ: حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ رَجَاءٍ الْمَكِّيُّ عَنْ عُبَيْدِ اللهِ عَنْ نَافِع، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ((عَلىَ الْمَرْءِ الْمُسْلِمِ الطَّاعَةُ فِيمَا أَحَبَّ أَوْ كَرِهَ. إِلاَّ أَنْ يُؤْمَرَ بِمَعْصِيَةٍ. فَإِذَا أُمِرَ بِمَعْصِيَةٍ، فلا سَمْعَ وَلاَطَاَعةَ)).

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: « Müslüman kişinin bir günah işlemekle emrolunması durumu dışında hoşlandığı veya hoşlanmadığı hususlarda (müslüman âmirlerinin emirlerine) itaat etmesi vâcibtir. Bir günah işlemekle emrolunduğu zaman (hiçbir âmiri) dinlemek ve itaat etmek yoktur.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Said (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevi ndendir ve senedi sahihtir. İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisi Buhari, Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud tarafından da rivayet edilmiştir

 

Birinci hadiste geçen "Duabet" şaka etmek ve oynamak manasınadır. Burada şaka etmek mfması kasdedilmiştir. Buhari,

 

Nesai bu hadisin benze (r.a.)'den rivayet Müslim. Ebu Davud ve rini Ali bin Ebi Talib etmişlerdir.

Hattabi: Bu hadis, Ülü'I-Emr, Yani devlet yetkililerinin emirlerine itaat etme vacibliğinin ancak dinen maruf, yani meşru işlere mahsus olduğuna delalet eder. Mesela savaşa çağrı, dinen ibadet ve tılat sayılan hizmetler ve kamu yararına olan işler gibi. Fakat öldürülmesi haram olan insanları öldürmek gibi meşru sayılmayan görev ve hizmet için verilen emirlere itaat edilmeyecek, demiştir.

 

Şu halde Ülü'l-Emr'e itaat etmek hususunda gelen genel hadisler meşru emirler manasına yorumlanır. Sünenimizin 2859 - 2862 nolu hadisler devlet yetkililerinin emirlerine itaat etmeyi emreder ve bu hadislerde verilen emirlerin meşru olup olmadığına dair bir kayıt yok ise de bu babta rivayet edilen hadisler ve benzeri hadisler verilen emirlerin dinen meşru görev ve hizmetlere mahsus olduğunu bildirirler. Diğer hadisler de buna uygun bir tarzda yorumlanır.