SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3017 >>

58- (VAKFE'DEN SONRA) ARAFAT'DAN (MÜZDELİFE'YE) DÖNMEK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، وَعَمْرُو بْنُ عَبْدِ اللهِ، قَالاَ: حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا هِشَامُ بْنُ عُرْوَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أُسَامَةَ بْنِ زَيْدٍ؛ أَنَّهُ سُئِلَ: كَيْفَ كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَسِيرُ حِينَ دَفَعَ عَنْ عَرَفَةَ؟ قَالَ: كَانَ يَسِيرُ الْعَنَقَ. فَإِذَا وَجَدَ فَجْوَةً، نَصَّ. قَالَ وَكِيعٌ: يَعْنِي فَوْقَ الْعَنَقِ.

 

Usame bin Zeyd (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kendisine: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (veda haccında) Arafat'dan (Müzdelife'ye) döndüğü zaman nasıl seyrediyor du? (yani yavaşmı hızlımı) diye soruldu. Kendisi: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) normal seyrediyordu ve boş bir saha bulunca hızlı gidiyordu, dedi.

 

Veki' dediki: Yani normalin üstünde hızlı gidiyordu. (boşluk bulunca)

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi dışında kalan Kütüb-i Sitte sahibIeri ile Malik ve Şafii de rivayet etmişlerdir.

Anak: Ne hızlı, ne de yavaş sayılan normal seyir demektir. Nass: Hızlı seyretmektir. Ebu Ubeyd: Nass, binek hayvanını olanca gücüyle koşturmaktır. Burada normalin üstünde bir hızla seyretmek manası kasdedilmiş, demiştir. Veki de bu kelimeyi böyle yorumlamıştır.

Fecve : İki şeyarasında bulunan geniş yer ve boş saha manasınadır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

Hadis, Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in Arafat'tan Müzdelife'ye dönüşlerinde yolu mü said bulduğu zaman devesini hızlıca sürdürdüğüne ve izdiham olduğu vakit normal seyrettiğine delalet eder.

 

İbn-i Abdilberr: Bu hadis, Arafat'tan Müzdelife'ye dönüşte nasıl seyredileceğini beyan eder. O günkü akşam namazı Müzdelife' de yatsı namazı ile beraber kılınmak üzere tehir edildiğinden dolayı, yolcu boş saha bulduğunda hızlı seyretmeli ve yolda izdiham bulunduğu zaman vakarlı ve normal hareket etmelidir, der. El-Hafız da: Bu hadis, selef-i salihin, yani eski zatların, Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in bütün hal ve hareketlerini öğrenmeye ne derece itina gösterdiklerini bize bildirir, demiştir.