SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3076 >>

DEVAM: 84- RESÜLULLAH (SALLALLAHÜ ALEYHİ VE SELLEM)'İN HACCININ BEYANI BABI

 

حدّثنا الْقَاسِمُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عَبَّادٍ المُهَلبِيُّ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ دَاوَد. حدّثنا سُفْيَانُ، قَالَ: حَجَّ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ثَلاَثَ حَجَّاتٍ: حَجَّتَيْنِ قَبْلَ أَنْ يُهَاجِرَ، وَحَجَّةً بَعْدَ مَاهَاجَرَ مِنَ الْمَدِينَةِ. وَقَرَنَ مَعَ حَجَّتِهِ عُمْرَةً، وَاجْتَمَعَ مَاجَاءَ بِهِ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم، وَمَا جَاءَ بِهِ عَلِيٌّ مِائَةَ بَدَنَةٍ. مِنْهَا جَمَلٌ لأَبِي جَهْلٍ، فِي أَنْفِهِ بُرَةٌ مِنْ فِضَّةٍ. فَنَحَرَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم بِيَدِهِ ثَلاَثاً وَسِتِّينَ. وَنَحَرَ عَلِيٌّ مَاغَبَرَ.

قِيلَ لَهُ: مَنْ ذَكَرَهُ؟ قَالَ: جَعْفَرٌ عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَابِرٍ. وَابْنُ أَبِي لَيْلَى عَنِ الْحَكَمِ، عَنْ مِقْسَمٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ.

 

Süfyân(-ı Sevrî) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) üç defa hac etmiştir: İki hacc'ı hicret etmeden önce ve bir haccı hicret ettikten sonra Medine'den gitmek suretiyle ifa etmiştir. Hicretten sonra ettiği hac ile umre'yi birleştirmiştir. (Bu hac'da) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in getirdiği kurbanlar ile Alî'nin getirdiği kurbanların toplamı yüz deveyi bulmuştur. Bu develerden birisi de burnunda gümüşten bir halka bulunan Ebû Cehl'in erkek devesi idi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bunlardan) 63 tanesini kendi eliyle boğazlamış. Ali de kalanları boğazlamıştir.

 

Süfyân'at Bu hadîsi kim (sana) anlatmış? diye sorulmuş kendisi :

 

Ca'fer, babasından, babası da Câbir (r.a.)'den rivayet etmiştir. İbn-i Ebî Leylâ da el-Hakem'den, bu da Mıksem'den, Mıksem de İbn-i Abbfts (r.a.)'dan rivayet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiştir. Müellifimiz bu hadisi Süfyan-i Sevri'den nakletmiş ve hadisin sonunda Süfyan'a kadar olan ravilerin kimler olduğunu beyan etmiştir. Bu beyana göre hadis hem Cabir (r.a.)'den hem de İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet edilmiştir. Tirmizi ise bunu tam bir senedIe rivayet etmiştir. Oradaki senedde: Süfyan'ın; Ca'fer aracılığıyla Ca'fer'in babasından onun da Cabir bin AbdiIlah (r.a.)'den rivayet ettiği belirtirmiştir.

Bedene: Hanefiler'e göre deve ve sığır manasınadır.

 

Şafiiler'e göre ise yalnız deve manasında kullanılır. Ebu Cehl'in erkek devesi Bedir savaşı ganimeti meYEmmda Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e intikal etmişti. Nevevi'nin beyanına göre Ali (r.a.)'ın Yemen'den getirdiği develer, satın aldığı develerdi. Yani zekat develerinden

değildi.