SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3077 >>

85- MUHSAR (YANİ İHRAMA GİRDİKTEN SONRA ARAFATTA VAKFE ETMEKTEN VEYA FARZ TAVAFI ETMEKTEN MEN EDİLEN) KİMSE (HAKKINDA GELEN HADiSLER) BAB!

 

Muhsar kelimesi İhsar masdarından alınmadır. İhsar kelimesi Arap dilinde, menetmek ve hapsetmek manasınadır. Şer-i Şerif'te ise hac veya umre niyetiyle ihrama girdikten sonra buna ait rükünleri ifa etmekten alakonulmak ve menedilmektir. Bu babtaki hadisler hacc'ın rükünlerinden menedilen kimse hakkında varid olmuştur. Umre de hac gibidir.

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ وَابْنُ عُلَيَّةَ عَنْ حَجَّاجِ بْنِ أَبِي عُثْمَانَ. حَدَّثَنِي يَحْيَى بْنُ أَبِي كَثِيرٍ. حَدَّثَنِي عِكْرِمَةُ. حَدَّثَنِي الْحَجَّاجُ بْنُ عَمْرٍو الأَنْصَارِيُّ. قَالَ: سَمِعْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم  يَقُولُ ((مَنْ كُسِرَ أَوْ عَرِجَ فَقَدْ حَلَّ، وَعَلَيْهِ حَجَّةٌ أُخْرَى)). فَحَدَّثْتُ بِهِ ابْنَ عَبَّاسٍ وَأَبَا هُرَيْرَةَ، فَقَالاَ: صَدَقَ.

 

Haccâc bin Amr el-Ensârî (r.a.)'den: Şöyle demidir: Ben Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyururken işittim: «(İhram'a girdikten sonra) vücûdunun bir tarafı kırılan veya topallayan bir kimse ihramdan çıkabilir ve gelecek yıl haccetmekle mükelleftir.»

 

AÇIKLAMA:     3078’de