SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2935 >>

23- İHRAMDA OLAN KADIN, YÜZÜNE ÖRTÜ SALAR (YANİ YÜZÜNÜ ÖRTMESİNİN CAİZ OLUP OLMADIĞININ BEYANI) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ شَيْبَةَ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فَضَيْلٍ عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبِي زِيَادٍ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: كْنَّا مَعَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، وَنَحْنُ مُحْرِمُونَ. فَإذَا لَقِيَنَا الرَّاَكِبُ أَسْدَلْنَا ثِيابَنَا مِنْ فَوْقِ رُءُوسِنَا. فَإِذَا جَاوَزَنَا رَفَعْنَاهَا.

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ إِدْرِيسَ عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبِي زِيَادٍ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنْ عَائِشَةَ عَنَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم بِنَحْوِهِ.

 

Âişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Biz ihramda olduğumuz halde Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde idik. Erkek kervanı bize rastladığı zaman baş örtümüzü başımızın üstünden (yüzümüze) salardık. Kervan bizi geçince biz baş örtümüzü yukarıya kaldırır (yüzümüzü açar) dik.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi, Ebu Davud, Ahmed, Beyhaki ve İbn-i Huzeyıne de rivayet etmişlerdir. Müellifiıniz bu hadisi kısmen değişik iki senedIe rivayet etmiştir.

Hadiste geçen "Rakib" suvari erkek manasınadır. Ebu Davud'un rivayetinde bu kelimenin çoğulu olan "Rükban" sözcüğü kullanılmıştır. Bu durumu dikkate alarak erkek kervanı tabirini kullandım. Kadınlar ihramda iken yüzlerini açık tutarlar. Aişe (r.anha)'nın hadiste beyan ettiğine göre kadınlar ihramda iken erkeklerle karşılaştıkları zaman başlarındaki elbiseyi yüzlerine salıp sarkıtmak suretiyle yüzlerini örterler ve erkekler geçince elbiseyi yukarı çekerek yüzlerini açarlardı ve bu durum Peygamber (s.a.v.)'in huzurunda cereyan ederdi. Peygamber (s.a.v.)'in bu duruma itiraz etmemesi bunun meşruluğuna delalet eder.

 

HADİSTEN ÇIKARILAN FIKIH HÜKÜMLERİ:

 

1. İhramda olan kadın, yakınından erkeklerin geçmesi gibi bir çiurum karşısında yüzünü geçici olarak örtebilir. Dört mezheb imamları ile Ata, Sevri ve İshak böyle hükmetmişlerdir. Lakin Hanefiler ile Şafiiler: Böyle bir ihtiyaç ve lüzum halinde kadının yÜzüne çekecegi örtünün onun yüzüne dokunmaması ve yüzü ile örtü arasında bir boşluğun bulunması şarttır, demişlerdir. Hanbeliler'in bir kısmı da böyle demişlerdir. Bunlara göre anılan örtü yüzÜn bir tarafına değer de hemen aralanır veya kadın uzaklaştırırsa bir ceza gerekmez. Şayet kadın örtüyü yüzünden uzak tutmaya muktedir olduğu halde ihmal ederse fidye cezasına çarptırılır. Çünkü kendi iradesiyle yüzünü sakıncalı bir şekilde örtülü tutmuş olur.

 

2. İhramda olan kadın yüzünü peçe ile örtemez. Ancak zaruret halinde başındaki elbiseyi yukarıda anlatılan şekilde üstüne sahverebilir.

 

3. Şer'i bir lüzum ve zaruret olmadıkça kadın, yabancı erkeklere karşı yüzünü açamaz.