SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2953 >>

DEVAM: 29- KA'BE'NİN ETRAFıNDA REMEL (HAFİFÇE KOŞMAK SURETİYLE TAVAF ETMEK HÜKMÜNÜN BEYANI) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عَبْدُ الرَّزَّاقِ. أَنْبَأَنَا مَعْمَرٌ عَنْ أَبِي خَيْثَمٍ، عَنْ أَبي الطُّفَيْلِ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ: قَالَ:  قَالَ: النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم لأَصْحَابِهِ، حِينَ أَرَادُوا دُخُولَ مَكَّةَ، فِي عُمْرَتِهِ بَعْدَ الْحُدَيْبَيِةِ ((إِنَّ قَوْمَكُمْ غَداً سَيَرَوْنَكُوْ. فَلَيَرَوُنَّكُمْ جُلْداً)).

فَلَمَّا دَخَلُوا الْمَسْجِدَ اسْتَلَمُوا الرُّكْنَ وَرَمَلُوا. وَالنَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم مَعَهُمْ. حَتَّى إِذَا بَلَغُوا الرُّكْنَ الْيَمَانِيَّ مَشَوْا إِلَى الرُّكْنِ الأَسْوَدِ. ثُمَّ رَمَلُوا حَتَّى بَلَغُوا الرُّكْنَ الْيَمَانِيَّ. ثُمَّ مَشَوْا إِلَى الرُّكْنِ الأَسْوَدِ. فَفَعَل ضلِك ثَلاَثَ مَرَّاتٍ، ثُمَّ مَشَى الأَرْبَعَ.

 

(Abdullah)  bin Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  Hudeybiye (andlaşmasın)dan sonra umre (yolculuğu esna)sında ashabına Mekke'ye girmek istedikleri zaman: Sizin kavminiz (yâni Mekke müşrikleri) şüphesiz yarın (Mekke'de) sizi göreceklerdir. Onlar sizleri güçlü, şiddetli görsünler, buyurdu.

 

Sonra Resül-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile ashabı Mescid-i Haram'a girdikleri zaman Hacer-i Esved'i istilâm ettiler ve (tavafta) hızlı yürüdüler. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  de onlarla beraber idi. Nihayet Rükn-i Yemânî'ye ulaştıkları zaman (hızlı yürümeyi bırakıp oradan Hacer-i Esved'in bulunduğu) siyah köşeye kadar normal yürüdüler. Sonra (Hacer-i Esved köşesinden) Rürkn-i Yemânî'ye ulaşıncaya kadar hızlı yürüdüler. Oradan Hacer-i Esved köşesine kadar normal yürüdüler. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) üç defa (yâni tavafın üç turunda) böyle yaptı. Sonra (kalan) dört turda normal yürüdü.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisin birer benzerini Buhari. Müslim, Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Hudeybiye seferi hicretin 6. yılı olmuştu. Siyer kitabIarında anlatıldığı gibi Resül-i Ekrem (s.a.v.) tarafından düzenlenen bu sefer savaş için değil, sırf bir umre ibadetinin ifası ve Ka'be-i Muazzama'nın ziyareti içindi. Fakat Mekke müşrikleri bu ibadetin ifasına karşı çıktılar. Mekke'ye bir konak mesafede bulunan Hudeybiye köyünde konaklanan Resül-i Ekrem (s.a.v.) ile Mekke müşrikleri arasında burada akdedilen bir andlaşma gereğince müslümanlar kurbanlarını bu köyde kesip Medine-i Münevvere'ye döndüler ve ertesi yıl umre'ye gittiler. Bu umre'ye "Umretü'l-Kaza" ismi verilir.

 

Mekke'den Medine-i Münevvere'ye hicret eden müslümanlar Medine-i Münevvere'nin havasına intibak edemedikleri ve bir çoğu Medine hummasına yakalandığı için zayıf düşmüşlerdi. Mekke müşrikleri de bu durumu biliyorlardı. Umre için müslümanlar Mekke'ye girecekleri sıralarda Mekke müşrikleri: Medine hummasıyla zayıf düşen bir kavim size gelecek, diye kendi aralarında ettikleri konuşmayı Allah Teala Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e bildirdi. Bunun üzerine Resul-i Ekrem (s.a.v.) Mekke'ye girileceği esnada sahabilerine, hadiste anılan talimatı verdi. Bazı rivayetlerde belirtildiği gibi ta vafın ilk üç turunda Hacer-i Esved'den Rükn-i Yemani'ye kadar hızlı yürünmeyi ve Rükn-i Yemani'den Hacer-i Esved'e kadar normal yürünmeyi Resül-i Ekrem (s.a.v.) emretmiştir. Ashab-i Kiram da bu talimat gereğince bu şekilde tavaf edince onları seyreden Mekke müşrikleri; Şunlar bizlerden daha kuvvetli ve zindedir. demeye başladılar.

 

Müslümanlar Ka'be-i Muazzama'yı tavaf ederken Mekke müşrikleri Hicr-i İsmail karşısında durup onları seyrediyorlardı. Bu nedenle Hacer-i Esved'in bulundUğu köşeden Rükn-İ Yemani'ye kadar olan bölge müşriklerce görüıüyordu. Fakat Rükn-İ Yemani ile Hacer-i Esved'in bulundUğU köşe arasında kalan bölgeyi müşrikler göremiyorlardı. Bu nedenle müşriklerce görülen bölgede hızlı yürünmek ve onlarca görülmeyen bölgede, normal yürünmek emri verilmişti. Bu durum Ebu Davud'un İbn-i Abbas (r.a.)'den olan bir rivayetinde belirtilmiştir;

 

HADISİN FIKIH YÖNÜ:

 

1. Umre tavafının ilk üç turunda Hacer-i Esved'den Rükn-İ Yemani'ye kadar hızlı yürünmek sünnettir. Rükn-İ Yemani'den Hacer-i Esved'e kadar ise normal yürümek sünnettir.

 

Bundan önceki hadislerin izahı bölümünde belirttiğim gibi bu hadis, hicretin 7. yılı ifa edilen umre ibc'tdeti esnasında buyurulmuştur. Bundan önceki 2950 ve 2951. hadisler ise hicretin 10. yılı ifa edilen Veda haccındaki uygulamaya aittir. Bu nedenle son uygulama ilk uygulamayı neshetmiştir. Yani hızlı yürünecek turlarda Hacer-i Esved'den yalnız Rükn-i Yemani'ye kadar değil, tekrar Hacer-i Esved'e varılıncaya kadar hızlı yürümek sünnettir'.

 

2. Tavaiın son dört turunda normal yürümek sünnettir.

3. Düşmana karşı kuvvetli, zinde ve cesur görünmek meşnldur.