SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2954 >>

30- (TAVAFTA) İZTİBA BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يُوسُفَ وَقَبِيصَةُ قَالاَ: حدّثنا سُفْيَانُ عَنِ ابْنِ جُرَيْجٍ، عَنْ عَبْدِ الْحَمِيدِ، عَنْ ابْنِ يَعْلَي بْنِ أُمَيَّةَ، عَنْ أَبِيهِ يَعْلَي؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم طَافَ مُضْطَبِعاً. قَالَ قَبِيصَةُ: وَعَلَيْهِ بُرْدٌ.

 

Ya'Iâ (bin Ümeyye et-Temîmî) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ıztıbâ'lı olarak tavaf etti.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi, Ebu Davud, Darimi, Ahmed ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde hırkanın renginin yeşilolduğu belirtilmiştir. Iztıba'ın hikmeti ise ihramlı kimsenin güçlü görünmesi ve hızlı yürümesinin kolaylaştınlmasıdır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ:

 

İhramlı erkeğin tavafın bütün turlarında ıztıba etmesi müstehabtır. Iztıba, Hanefiler, Şafii, Ahmed ve Cumhura göre sünnettir. Iztıba'ın hangi nevi tavaflarda sünnet olduğu noktasında ihtilaf vardır. Şöyle ki:

 

Hanefi ve Şafii mezhebIerine göre umre tavafında ve haccın remel, yani hızlı yürümenin meşru olduğu tavaflarında ıztıba etmek sünnettir. Bu da kudum tavafıdır. Bir de kudum tavafından sonra Safa ile Merve arasında sa'y yapılmamış ise ifada, yani rükün olan tavafta da ıztıba etmek sünnettir.

 

Hanbeli mezhebine göre ıztıba işi kudum tavafına malısustur.

 

Malik'e göre ise iztıba müstehab değildir.

Kadınlar için ıztıba, alimlerin ittifakı ile meşru değildir. Çünkü kadınlar vücudlarını örtmekle mükelleftirler.

 

Müellifimiz'e bu hadisi rivayet eden Muhammed bin Yahya bunu Muhammed bin Yusuf ile Kabisa isimli iki şeyhinden rivayet etmiştir. Kabisa'nın rivayetinde; "O'nun üstünde bir hırka bulunduğu halde" ilavesi bu-

 

lunur. Şu halde Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in ihram parçalarından birisi hırka idi. Bilindiği gibi hırka gibi dikişli bir elbiseyi normal şekilde giymek ihramlı kimse için yasaktır. Ama bu elbiseyi normal giymeyip ihram biçiminde sarılmak ca'izdir.