SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2961 >>

34- HASTA KİMSE BİNEREK TAVAF EDEBİLİR, BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ شَيْبَةَ. حدّثنا مُعَلَّى بْنُ مَنْصُورٍ. ح وَحَدَّثَنا إِسْحَاقُ بْنُ مَنْصُورٍ، وَأَحْمَدُ بْنُ سِنَانٍ قَالاَ: حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ مَهْدِيِّ، قَالاَ: حدّثنا مَالِكُ بْنُ أَنَسٍ عَنْ مُحَمَّدِ ابْنَ عَبْدِ الرَّحْمِ بْنِ نَوْفَلٍ، عَنْ عُرْوَةَ، عَنْ زَيْنَبَ، عَنْ أَمِّ سَلَمَةَ؛ أَنَّهَا مَرِضَتْ. فَأَمَرَهَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ تَطُوفَ مِنْ وَرَاءِ النَّاسِ، وَهِيَ رَاكِبَةٌ. قَالَتْ، فَرَأَيْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يُصَلِّى إِلَى الْبَيْتِ وَهُوَ يَقْرَأُ ((وَالطُّورِ. وَكِتَابٍ مَسْطُورٍ)). قَالَ ابْنُ مَاجَةَ: هذَا حَدِيثُ أَبِي بَكْرٍ.

 

Ümmü Seleme (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Kendisi hastalanmış, bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in emriyle (devesine) binerek halkın arkasından tavaf etmiştir. Ümmü Seleme demiştir ki: (Ben deve üstünde Ka'be'yi tavaf ederken) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in Ka'be'nin (ta) yanında namaza durduğunu ve (namazda); Tur suresini okuduğunu gördüm.

 

İbn-i Mâceh dedi ki: Bu, Ebû Bekr'in bana rivayet ettiği hadîs metnidir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Tirmizi hariç Kütüb-i Sitte sahibIerince rivayet edilmiştir. Hadis, mazeret halinde binerek ta vaf etmenin caizliğine delalet eder. Hayvan üstünde tavaf etmek ve hayvanın Ka'be'nin yanına götürülmesi husüsu ile ilgili bilgi bu kitabın 28. babında verilmiştir. Oraya müracaat edilmelidir.

 

Ümmü Seleme (r.anha)'nın bu tavafının veda tavafı olduğu, Resül-i Ekrem (Aleyhi's-salcUü ve's-selam)'in Ka'be-i Muazzama'nın tam yanında kıldığı namazın sabah namazı olduğu Buhari'nin "Tavaf namazını Mescid dışında kılan kimse" başlıklı babta rivayet ettiği Ümmü Seleme'nin hadisinden anlaşılır. Oradaki hadiste belirtildiği gibi Resül-i Ekrem (s.a.v.), Ümmü Seleme' ye: "Sabah namazma durulduğu zaman cemaat namazda iken sen devenin üstünde (ve halkın arkasında, yani gerisinde) tavafını et" buyurmuş. Ümmü Seleme de böylece tavafını ifa etmiştir.

 

Bu hadisi Ebu Bekir, İshak bin Mansür ve Ahmed bin Sinan isimli zatlar müellifimize rivayet etmişlerdir. Müellifimiz bu durumu belirtir ve rivayet ettiği metnin Ebu Bekr'e ait olduğunu ifade eder.