SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3183 >>

9- ETİ YENEN EVCİL HAYVANLARDAN KAÇAN (VE YAKALAYIP BOĞAZINDAN KESİLMESİ MÜMKÜN OLMAYAN) IN KESİLMESİ (USÜLÜNÜN BEYANI) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ. حدّثنا عُمَرُ بْنُ عُبَيْدٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ مَسْروقٍ، عَنْ عَبَايَةَ بْنِ رِفَاعَةَ، عَنْ جَدِّهِ رَافِعِ بْنِ خَدِيجٍ؛ قَالَ: كُنَّا مَعَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم فِي سَفَرٍ. فَنَدَّ بَعِيرٌ. فَرضمَاهُ رَجُلٌ بِسَهْمٍ. فَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم

 ((إِنَّ لَهَا أَوَابِدَ ((أَحْسَبُهُ قَالَ)) كَأَوَابِدِ الْوَحْشِ. فَمَا غَلَبَكُمْ مِنْهَا فَاصْنَعُوا بِهِ هكَذَا)).

 

Râfi bin Hadîc (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Biz bir yolculukta (Huneyn savaşı dönüşünde) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde idik. Bir deve kaçtı. (Onu yakalamaya gidenleri âciz bıraktı). Bunun üzerine bir adam ona bir ok attı. (Allah, deveyi o okla öldürdü). Sonra Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Şüphesiz bu (eti yenen evcil) hayvanların şaşılacak huyları vardır.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Kütüb-i Sitte sahibIeri, Malik Ahmed ve Şafii rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerdeki metin uzuncadır.

 

Hadiste geçen "Evabid" kelimesi Abide'nin çoğuludur. Abide firar eden. kaçan hayvan demektir. Bu kelime şaşılacak huy ve davranışlar manasına da yorumlanabilir ki, burada bundan maksad yabani hayvan gibi kaçmak huyudur.

 

Tirmizi'nin şerhinde Tuhfe yazan: "Behimelerden ka'.-an olursa ona böyle muAmele ediniz,. buyruğundan maksad şudur: Eti yenen evci! hayvanlardan. yani; deve. sığır, davar ve tavuklardan firar edip kaçan olursa öldürme bakımından yabani av gibi olur. Kesilmesi zaruri kesilme nevinden sayılır, ihtiyari nevinden sayılmaz. Artık böyle bir hayvanın vücudunun her tarafı boğazlanma yeridir. Boğazından kesilmesi şartı yoktur. Şerhü's-Sünne'de deniliyor ki: Bu hadisten şu hüküm çıkar: Evcil hayvan kaçtığı zaman. y-akalanıp normal biçimde boğazlanmasına güç yetmezse yakalanıp boğazlanmasına güç yetilmeyen av gibi. vücudunun her tarafı kesme yeri sayılır. Keza bir deve başı üstünde bir kuyuya düşüp de boğazından kesilmesine güç yetilmediği zaman, vücudunun herhangi bir tarafına vurulup öldürülür ve eti yenilir" diye bilgi vermektedir.

 

El-Hafız da bu hadisin hükmü ile ilgili olarak: İbnü'l-Münzir ve başkası bu hadisten çıkan hükmü Cumhurdan nakletmişlerdir. Malik ve el-Leys Cumhüra muhalif kalmışlardır. Said bin el-Müseyyeb ile Rebia'dan da böyle muhalif kaldıkları rivayet edilmektedir. Bunlar: Ne evciı, ne de yabani bir hayvanın eti böyle öldürmekle helalolmaz. Mutlaka boğazından kesilmesi gerekir, demişlerdir. Cumhürun delili Rafi (r.a.)'ın bu hadisidir, diye bilgi verir.

Tuhfe yazarı yukardaki nakilleri yaptıktan sonra: Ben derim ki doğru görüş cumhurunkidir. eler. Bu arada başka deliller de verir.

 

Ebü Hanife, Şafii. Ahmed, OÜvüd, el-Müzeni ve bir çok tabii, böyle hükmeden Cunıhüra dtihildir. Sahabilerden İbn-i Mes'ud, Ali. İbn-i Abbas ve İbn-i Omer (r.a.) de böyle hükmetmişlerdir.

 

Cumhürun delillerinden birisi de biraz sonra terceme edeceğimiz Ebü'l-UŞer'a hadisidir.