SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3091 >>

DEVAM: 92- İHRAMLI KİMSENİN AV HAYVANI ETİNDEN YEMESİNİN YASAKLIĞI BABI

 

حدّثنا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عِمْرَانُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي لَيْلَى عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَبْدِ الْكَرِيمِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ الْحرِثِ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ؛ قَالَ: أُتِيَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم بِلَحْمِ صَيْدٍ، وَهُوَ مُحْرِمٌ، فَلَمْ يَأْكُلْهُ.

 

في الزوائد: في إسناده عَبْدُ الكريم، وهو أبو المخارق، وهوضعيف.

 

Alî bin Ebî Tâlib (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e ihramda iken bir av eti getirildi. Fakat Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onu yemedi.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bwıun senedinde bulunan Abdülkerim Ebü'l-Maharık zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:     Sa'b bin Cessame (r.a.)'ın hadisini Buhari, Tirmizi, Nesai, Ahmed ve Şafii de rivayet etmişlerdir. Ali (r.a.)'ın hadisi ise Zevaid nevindendir. Bu hadisler,- ihramlı kimsenin kara av hayvanı etinden yemesinin caiz olmadığına delalet ederler. O av hayvanı ister ihramlı bir kimse tarafından, ister ihramsız kimse tarafından avlanılmış olsun fark etmez. Keza ihramsız bir kimse kendi nefsi için avlamış olsun veya ihramlı bir kimse için avlamış olsun hüküm aynıdır. Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.), Sa'b'ın hediye etmek istediği yabani eşeği reddederken, bunun sebebinin kendilerinin ihramh olmalarından olduğunu bildirmişlerdir.

 

Alimlerin konuya ilişkin görüşlerine gelince, bu hususta değişik 'görüşler beyan edilmiştir. Şöyle ki:

 

1. Aii. İbn-i Abbas ve İbn-i Omer (r.a.), yukarda anlattığım gibi hükmetmişlerdir. Bunların delilleri bu ve benzeri hadisler ile Maide suresinin aşağıya aldığım 96. ayetidir.

"Ve ihramlı olduğunuz Sürece size kara avı haram kılındı..,"

Yukarda bir parçası yazılı Ayet-i Kerime'nin tamamının meali şöyledir: Deniz avını avlanmak ve onu yemek size de yolculara da bir temettü olarak helal kılındı. İhramlı oldUğunuz sürece de kara avı size haram kılındı. Huzuruna haşrediJeceğiniz Allah'tan korkunuz.-

 

2. Şafii, Ahmed ve Cumhura göre kara avı ihramlı kişi tarafından avlandığı veya başkası tarafından onun için avlandığı zaman ona haramdır. Fakat ihramlı ldşinin hiçbir yardımı olmaksızın ihramsız kişi tarafından sırf şahsı için avlandığı takdirde, ihramlı kişinin bundan yemesi helaldır. Bunların delillerinden birisi 3093 nolu Ebü Katade (r.a.)'ın hadisidir. Malik de bu görüştedir.

 

3. Hanefiler'e göre ise, ihramlı kişinin hiçbir yardım veya teşviki olmaksızın ihramslZ kişi tarafından avlanan kara avı . etinden yemek ihramlı kimse için mübahtır. Hatta ihramsız kişi ihramlı kimse için avlanmış olsa bile hüküm budur. Bunların delili de Ebü Katade (r.a.)'ın hadisidir. Çünkü bu hadisin bazı rivayetlerinde ihramsız olan Ebü Katade'nin avladığı yabani eşek etinden, ihramlı olan bazı arkadaşlarının yediği ve durumun Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e sonradan arz edildiğinde O'nun: "Şüphesiz 0, Allah Teala'nın size yedirdiği bir yemektir" buyurduğu belirtilmektedir. Bu hadisin bu görüşe delalet etmesi yönü şudur: Ebü Katade (r.a.) sözü edi: len hayvanı sırf kendi nefsi için avlamamıştı. Bilakis kendi nefsi ile arkadaşları için avlanmıştı.

 

Omer bin el-Hattab (r.a.)'ın görüşü de böyledir.

 

Ebva: Medine-i Münevvere yakınında ve Cuhfe'ye 23 mil mesafede bir dağın ismidir.

 

Veddan: Cuhfe'ye 8 mil mesafede bir semtin veya. köyün ismidir. Ravi tereddüd ettiği için "Ebva'da veya Veddan'da" ifadesini kullanmıştır.