SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3113 >>

DEVAM: 104- MEDİNE-İ MÜNEVVERE'NİN FAZİLETİ, BABI

 

حدّثنا أَبُو مَرْوَانَ مُحَمَّدُ بْنُ عُثْمَانُ الْعُثْمَانِيُّ. حدّثنا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ أَبِي حَازِمٍ عَنِ الْعَلاَءِ بْنِ عَبْدِ الرحمن، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم  قَالَ ((اللّهُمَّ! إِنَّ إِبْرَاهِيمَ خَلِيُلكَ وَنَبِيُّكَ. وَإِنَّكَ حَرَّمْتَ مَكَّةَ عَلَى لِسَانِ إِبْرَاهِيمَ. اللّهُمَّ! وَأَنَا عَبْدُكَ وَنَبِيُّكَ. وَإِنِّي أُحَرِّمُ مَا بَيْنَ لاَبَتَيْهَا)).

 

قَالَ أَبُو مَرْوَانَ:لاَبَتَيْهَا، حَرَّتَيِ الْمَدِينَةِ. أصل الحديث في الصحيحين. لكن الحديث بهذا الوجه من الزوائد. قال في الزوائد: في إسناده مُحَمَّدُ بْنُ عثمان، وثقه أَبُو حاتم. وقال صالح بْنُ مُحَمَّدُ الأسدي: ثقة صدوق، إلآ أنه يروي عَنْ أبيه المناكير. وقال ابْنِ حبان، في الثقات: يخطىء ويخالف. وقال أبو عبد الله الحاكم: في حديثه بعض المناكير.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Allahım İbrahim (Aleyhisselâm) senin dostun ve Nebiindir ve sen Mekke'yi İbrahim'in dileği üzerine şüphesiz haram kıldın. Allahım! Ben de senin kulun ve Nebiinim. Ben de Medine'nin şu iki lâbetin arasındaki sahayı şüphesiz haram kılıyorum.

 

Not: -Bu hadisin aslı Buhari ve Müslim'de vardır. Ancak bu şekliyle Zevaid nevindendir. Zevaid yazarı: Bunun senedinde bulunan Muhammed bin Osman'ı Ebu Hatim sıka. (güvenillr) saymıştır. Salih bin Muhammed el-Es edi de:

Bu, sıka. ve çok sadıktır. Fakat babasından münker hadisler rivayet eder, demiştir. İbn-i Hibban da: Bu, sıkalar arasındadır. Ama hata eder ve muhalil kalır, demiştir. EbQ Abdiilah el-Hakim de: Bunun rivayetlerinde bazen münker haçtis bulwıur, demiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Notta belirtildiği gibi bu hadis Zevaid nevindendir. Ancak Buhari ve Müslim bunun benzerini rivayet etmişlerdir. Buhari'nin AbduIIah bin Zeyd (r.a.)'den rivayet ettiği ve buna benzeyen hadisin meali şöyledir: Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: ''İbrahim, Mekke'yi haram kıldı ve Mekke (nin bereketli olması) için dua etti. İbrahim Mekke'yi haram kıldığı gibi ben de Medine'yi haram kıldım. İbrahim Mekke (nin bereketli olması) için dua ettiği gibi ben de Medine'nin (ölçek birimi olan) müd ve sa'ı (nın bereketli blması) için dua ettim ...

 

Mekke'nin ve Medine'nin haram kılınması sözü ile kasdedilen mana yukardaki hadisi terceme ederken parantez içi ifaade ile belirtmeye çalıştım.

Hadiste geçen Harre: Siyah taşlı arazi manasınadır. Medine-i Münevvere'nin doğusunda ve batısında siyah taşlık saha bulunmakta ve buralara Medine Harresi denilmektedir.

 

Bu hadisin zahiri ne göre Mekke'nin harem bölgesinde bazi şeylerin işlenmesi haram kılındığı gibi Medine-i Münevvere'nin iki kara taşlık sahaları arasında kalan kısmı da Harem-i Şerif'tir ve buralarda da Mekke' de olduğu gibi bazı şeyler haramdır.

Mekke'nin Harem mıntıkası içinde haram olan şeyler 3109. hadiste ve onun izahı bölümünde belirtilmişti. Bu hadise göreaynı hüküm Medine-i Münevvere'nin harem mıntıkası için de mevcuttur. Fakat alimler bu hususta ihtHa! etmişlerdir. Şöyle ki :

Cumhur bu ve benzeri sahih hadisleri delil göstererek, Medine-i Münevvere'nin Harem-i Şerif mıntıkası içinde av avlamanın ve ağaç kesmenin haramlığına hükmetmiştir. Malik. Şafii, Ahmed ve İshak da böyle hükmedenlerdendir. Ancak Malik, Şafii ve Ahmed'e göre bu yasağa aykırı hareket edenin fidye vermesi vacib değildir. Çünkü Medine-i Münevvere hac veya umre menasik yeri değildir.

 

Hanefiler, Sevri ve İbnü'l-Mübarek ise: Medine-i Münevvere'nin Harem mıntıkası yoktur. Bu itibarla burada av avlanmak ve ağaç kesmek caizdir, demişlerdir.

 

Bu iki grub ilim erbabının dayandıkları delillerin bir kısmı Ebu Davud'un süneninin "Medine Tahrimi" ismi altında açtığı babta rivayet olunan Ali (r.a.)'ın bir hadisini şerheden Tekınile yazarı beyan etmiştir. Oraya müracaat edilebilir.