SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3114 >>

DEVAM: 104- MEDİNE-İ MÜNEVVERE'NİN FAZİLETİ, BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدَةُ بْنُ سُلَيْمَانَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَمْرٍو عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَنْ أَرَادَ أَهْلَ الْمَدِينَةِ بِسُوءٍ، أَذَابَهُ اللهُ كَمَا يَذُوبُ الْمِلْحُ فِي الْمَاءِ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim Medine halkına bir kötülük etmek isterse, tuz'un suda eridiği gibi Allah o kimseyi eritir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim de rivayet etmiştir. Ayrıca Buhari ile Müslim bunun bir benzerini Sa'd bin Ebi Vakkas (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.

 

Müslim'in Amir bin Sa'd yoluyla Sa'd (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadis içinde; ''... ve Medine halkına bir kötülük yapmak isteyen kimseyi Allah, kalayın (ateşte) endiği veya tuzun suda endiği gibi ateşte entir- buyurulmuştur.

 

Kadı iyaz: Bu ziyade, yani; ''ateşte- sözcüğü, diğer rivayetlerde, yani bu sözcüğün bulunmadığı rivayetlerden kasdedilen manaya açıklık getirir. Şöyle ki hadisten kasdedilen mana şöyle olur: ''Medine halkına bir kötülük yapmak isteyen kimseleri Allah ahirette cehennem ateşinde yakıp entir. Kalayın ateşte eridiği veya tuzun suda endiği gibi.-

Hadisten şu mananın kasdedilmiş olması da muhtemeldir: Resülullah (s.a.v.) hayatta iken kim Medine halkına kötülük etmek isterse, kalayın ateşte eridiği veya tuzun suda eridiği gibi müslümanlar o kimsenin işini görürler ve kötü planlan mahvolur.

 

Şöyle bir yorum yapmak da mümkündür: Dünyada kim Medine halkına bir kötülük yapmak isterse Allah ona fırsat vermez, onu emeline kavuşturmaz. Bilakis kısa bir zaman içinde onu mahveder.

 

Nitekim Emeviler devrinde Medine halkına savaş açan Müslim bin Ukbe helak olduğu gibi onu gönderen de kısa zaman içinde helak olup gitti, diye ,bilgi verir.