SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3117 >>

106- RAMAZAN AYI ORUCUNU MEKKE'DE TUTMANIN FAZİLETİ BAB!

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ أَبِي عُمَرَ العَدَنِيُّ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ زَيْدٍ الْعَمِّيِّ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَنْ أَدْرَكَ رَمَضَانَ بِمَكَّةَ فَصَامَ وَقَامَ مِنْهُ مَا تَيَسَّرَ لَهُ، كَتَبَ اللهُ لَهُ مِائَةَ أَلْفِ شَهْرِ رَمَضَانَ، فِيمَا سِوَاهَا. وَكَتَبَ اللهُ لَهُ بِكُلِّ يَوْمٍ عِتْقَ رَقَبَةٍ. وَكُلِّ لَيْلَةٍ عِتْقَ رَقَبَةٍ. وَكُلِّ يَوْمٍ حُمْلاَنَ فَرَسٍ فِي سَبِيلِ اللهِ. وَفِي كُلِّ يَوْمٍ حَسَنَةً. وَفِي كُلِّ لَيْلَةٍ حَسَنَةً)).

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim Ramazan ayına Mekke'de kavuşup orucunu tutar ve kolayına geldiği kadar gecesini ibâdetle ihya ederse, Allah, ona Mekke dışında yüzbin Ramazan ayı orucunu tutmak sevabını yazar ve Allah ona her gün ve her gece karşılığında bir köleyi âzadlama sevâbını yazar. Her gün karşılığında Allah yolunda bir atın (düşmana) saldırısının sevabını yazar. Keza her gün bir hasene, her gece bir hasene yazar.» buyurmuştur.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisin Zevchd nevinden olduğuna dair bir kayda rastlayamadım. Buna rağmen Kütüb-İ Sitte'nin kalanlarında da buna rastlayamadım. Hadisin senedinde Abdurrahim bin Zeyd el-Ammi bulunur. Buhari bu ravinin terkedilmiş olduğunu söyler. Hulcisa'dan edinilen bilgiye göre bunun rivayetlerini yalnız İbn-i Mace almıştır. Bu bilgi de hadisin Zevaid nevinden olma ihtimalini kuvvetlendirir.

 

Hadis sahih ise Mekke o de Ramazan orucunun faziletinin büyüklüğünü bildirir.