SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3242 >>

DEVAM: 16- DABB (YANİ BİR NEVİ KELER'İN ETİNİ YEMENİN HÜKMÜNÜN BEYANI) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الْمُصَفَّى. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ دِينَارٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((لاَ أُحَرِّمُ)) يَعْنِي الضَّبَّ.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre;  Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Ben haram etmem, buyurmuştur. Yâni Dabb (keler)'i.

 

 

AÇIKLAMA:     Sabit (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Cabir (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. Fakat Müslim de bunun bir benzerini rivayet etmiştir. Müslim' deki rivayet me alen şöyledir: ''... Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Ömer bin el-Hattab (r.a.) şöyle demiştir:

 

Şüphesiz. Nebi (s.a.v.) Dabb'i (keler'i) haram etmedi. Allah (Azze ve Celle) bazı kimseleri kelerden yararlandınyor. Hakikaten çobanların tümünün yiyeceği bundandır. Ve eğer benim yanımda olsaydı yiyerdim."

 

Ebu Said (r.a.)'ın hadisini Müslim ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Halid bin el-Velid (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisi ise Tirmizi tarafından da rivayet olunmuştur.

 

Bu babta rivayet edilen hadisler Dabb'ın, yani bir nevi kelerin etini yemenin helal olduğuna delalet eder. Nevevi Müslim ' in şerhinde: Müslümanlar, Dabb denilen keler nevinin etini yemenin helal olduğu ve bunda bir mekruhluğun bulunmadığı hususunda ittifak etmişlerdir. Ancak Ebu Hanife'nin arkadaşlarına göre bunun etini yemek mekruhtur. Kadı iyaz'ın naklen beyanına göre bazıları da bunun haram olduğunu söylemişlerdir. Bu görüşün sıhhatli bir kaynağa dayandığını sanmıyorum. Dayansa bile bu nasslara karşı zayıf kalır. Ve daha önceki ilim ehIinin icma'ına muhalif olur, der.

 

El-Hafız da Nevevi'nin yukardaki sözlerini nakl ettikten sonra: İbnü'l-Münzir bunun etini yemenin haram-o lığı hükmünü Ali (r.a.)'den nakletmiştir. Ali (r.a.) muhalif olunca onsuz icma oluşur mu? der.

 

Hanefi alimlerden imam Tahavi de Maani'l-Asa,r'da: Bu hadisler, Dabb'ın etini yemekte bir sakınca bulunmadığına delalet eder. Ben de bununla hükmederim, demiştir.

Kelerin meshedilmiş İsrail oğullarının neslinden olması ihtimaline dair hadis ile ilgili olarak İzzü'd-Din bin Abdisselam şöyle der: Meshedilen bir topluluğun üç günden f.azla yaşamadığı ve nesIini devam ettiremediği yolunda varid olan hadis ile bu hadis arasında görülen ihtilafa cevaben şöyle deniIir: Resul-i Ekrem (s.a.v.) bazen bir konu hakkında özlü haber verirdi. Sonra da bunu açıklığa kavuştururdu. Nitekim Deccal hakkında önce "Ben aranızda iken Deccal çıkarsa onu ben mağlılp ederim" buyurmuş. Sonra Deccal'ın son zamanlarda çıkacağını haber vermiştir. Bu mesele de böyledir. Nebi (s.a.v.) önce mesih durumunu bildirmiş; o sıralarda meshedilmiş ümmetin üç günden fazla yaşıyamadığını ve nesIini devam ettiremediğini bilememiş. O'nun kelerle ilgili buyruğundaki zannı böyle idi. Sonra meshedilmiş ümmetin üç günden fazla yaşamadığı ve nesIini devam ettiremediği bilgisi Allah tarafından O'na verilmiştir.