SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3246 >>

18- DENİZ AVINDAN BİR SEBEP OLMAKSIZIN ÖLÜP SU YÜZÜNDE DURAN (KISIM HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

Tafi: Su yüzüne çıkıp da batmayan şey manasınadır. Tafi balık ise, bir sebep olmaksızın denizde ölen balığa denilir. Nevevi böyle tarif etmiştir. EI-Menhel yazarı "Deniz suyu ile abdest almak" babında rivayet edilen (3246) nolu Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisinin izahı bölümünde Tafi balık ile ilgili olarak özetle şöyle der: Hanefi alimlere göre bir sebep olmaksızın ölüp su yüzünde duran ve karın kısmı yukarda kalan balık helal değildir. Buna Tari balık denilir. Bir sebep olmaksızın ölüp su yüzüne çıkan, fakat sırt kısmı yukarda duran balık Tafi sayılmaz ve suyun soğukluğu veya sıcaklığı gibi bir sebeple ölen balık gibi yenir. Bu hükmün dayanağı ise Cabir (r.a.)'ın - 3247 noluhadisidir. Ölen balık şişmiş vaziyette olup da zararlı hale gelmiş ise tüm alimlere göre haramdır, eti yenmez.

Bir sebep olmaksızın, yani kendiliğinden ölüp de su yüzünde duran ve tafi diye isim verilen balığın etinin yenip yenmeyeceği hakkındaki ilmi görüşleri bu babta rivayet edilen hadislerin izahı bölümünde verilecektir.

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا مَالِكُ بْنُ أَنَسٍ. حَدَّثَنِي صَفْوَانُ بْنُ سُلَيْمٍ عَنْ سَعِيدِ ابْنِ سَلَمَةَ، مِنْ آلِ ابْنِ الأَزْرَقِ؛ أَنَّ الْمُغِيرَةَ بْنَ أَبِي بُرْدَةَ، وَهُوَ مِنْ بَنِي عَبْدِ الدَّارِ، حَدَّثَهُ؛ أَنَّهُ سَمِعَ أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُولُ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((الْبَحْرُ الطَّهُورُ مَاؤُهُ، الْحِلُّ مَيْتَتُهُ)). قَالَ أَبُو عَبْدِ اللهِ: بَلَغَنِي عَنْ أَبِي عُبَيْدَةَ الْجَوَادِ أَنَّهُ قَالَ: هذَا نِصْفُ الْعِلْمِ. لأَنَّ الدُّنْيَا بَرٌّ وَبَحْرٌ. فَقَدْ أَفْتَاكَ فِي الْبَحْرِ، وَبَقِيَ الْبَرُّ.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Denizin su'yu temizleyici (yâni abdestsizliği ve pisliği giderici) dir, meytesi (yâni boğazlanmadan ölen avı) helâldir, buyurmuştur.

 

AÇIKLAMA:     3247’de