SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3304 >>

DEVAM: 26- KABAK (YEMEĞİ HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ أبُو خَالِدٍ، عَنْ حَكِيمِ بْنِ جَابِرٍ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم فِي بَيْتِهِ، وَعِنْدَهُ هذِهِ الدُّبَّاءُ. فَقُلْتُ: أَيُّ شَيْءٍ هذَا؟ قَالَ:  ((هذَا الْقَرْعُ. هُوَ الدُّبَّاءُ. نُكْثِرُ بِهِ طَعَامَنَا)).

 

في الزوائد: هذا إسناد صحيح، رجاله ثقات.

 

Câbir (bin Târik) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in evinde yanına girdim. O'nun yanında şu kabaktan vardı. Ben: Bu nedir? diye sordum. O: Bu kabaktır. Biz bununla yemeğimizi çoğaltırız, buyurdu.

 

Zevaid de: Bu hadis’in isnadı sahih, ravileri sikadır, deniyor.

 

 

AÇIKLAMA:     Enes (r.a.)'ın ilk hadisini Buhari de rivAyet etmiştir. İkinci hadis ise notta belirtildiği gibi benzer sözlerle Kütüb-i Sitte'nin kalanlarında da rivayet olunmuştur.

Üçüncü hadise gelince, Zevaid yazarının notuna göre Zevaid nevindendir. Fakat el-Hafız. el-Fetih'te bu hadisin Tirmizi , Nesai ve İbn-i Mace tarafından ri'vayet edildiğini bildirmiştir. Miftahü'l-Hace yazarı da ayni şeyi söylemiştir. Bu itibarla ZevAid nevinden sayılmaması gerekir.

 

BU HADISLERDEN ÇIKAN HÜKÜMLER:

 

1. Resül-i Ekrem (s.a.v.) kabak yemegını severdi. Ümmeti de sevmelidir. Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in sevdiği diğer şeyleri sevmek de birer ibadettir.

 

2. Davete icabet etmek meşrüdur. Davete icabet bazı ilim adamlarına göre vacib, bir kısmına göre sünnet, diğer bazılarına göre ise mendubtur.

 

3. Resül-i Ekrem (s.a.v.), bir tirid yemegı dAvetine icabet etmekle yüksek tevazuunü örnek olarak göstermiştir. Ümmeti de ayni tevazuu göstermelidir.

 

4. Davet eden kişi kendi gücüne göre ikramda bulunur. Gücünün dışında bir yükün altına girmemelidir .

 

5. Hediyeleşmek müstehabtır. Hediye edilen şeyden başka kimseler yararlandırılmalıdır.

6. Kişi, rızası ve hoşnutluğu olduğuna kanaat ettiği bir kimsenin evine yemek zamanı davetsiz olarak gidebilir.

 

Enes (r.a.)'ın tiriddeki kabak parçalarını toplayıp Resul-i Ekrem (s.a.v.) tarafına kaydırması meselesine gelince, bu durum iki şekilde izah edilebilir: Muhtemelen Enes, tirid çanağının Resul-i Ekrem (s.a.v.) tarafında olan kenardaki kabak parçalarını toplayıp sunmaya çalışmıştır. Çünkü herkesin önüne en yakın taraftan yemesi ve arkadaşının önüne elini uzatmaması yemek adabındandır. İkinci ihtimal Enes, tirid çanağının her tarafından kabak parçalarını toplamış olabilir. Başkasının önüne el uzatmamanın ve onun önünden yememenin sebebi sofradakileri tiksindirmemektir. Bu durum Resul-i Ekrem (s.a.v.) için düşünülemez. Herkes onun artığıID yemekten bilakis zevk ve şeref duyar. Durum bu olunca Enes' in çanağın herhangi bir tarafında bulunan kabak parçalarını toplayıp O'na takdim etmesi kimseyi tiksindirmemiş, bilakis şereflendirmiş ve hoşnut etmiştir.,

 

Cabir bin Tarık (r.a.) sahabidir. Ravisi oğlu Hakim'dir. Hadisini Nesai ve İbn-i Mace rivayet etmişler, Tirmizi de eş-Şemaii'de rivayet etmiştir.