SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3433 >>

DEVAM: 25- AVUÇLARLA SU İÇMEK VE (BARDAK GİBİ BİR KAB'A VEYA AVUCA ALıNMAKSIZIN) DUDAKLARI BATIRMAK SURETİYLE SU İÇMEK BABI

 

حدّثنا وَاصِلُ بْنُ عَبْدِ الأَعْلَى. حدّثنا ابْنُ فُضَيْلٍ عَنْ لَيْثٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ عَامِرٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: مَرَرْنَا عَلَى بِرْكَةٍ. فَجَعَلْنَا نَكْرَعُ فِيهَا. فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((لاَ تَكْرَعُوا. وَلكِنِ اغْسِلُوا أَيْدِيَكُمْ، ثُمَّ اشْرَبُوا فِيهَا. فَإِنَّهُ لَيْسَ إِنَاءٌ أَطْيَبَ مِنَ الْيَدِ)).

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dzn; Şöyle demiştir: Biz (bir yolculuk esnasında) bir havuza uğradık da ondan (kabsız ve avuçsuz) dudaklarımızla su içmeye başladık. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «(Kabsız ve avuçlamaksızın) dudaklarınızla içmeyiniz. Lakin ellerinizi (iyice) yıkayınız. Sonra avuçlarınızdan içiniz. Çünkü elden daha iyi bir kab yoktur» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisi Zevaid nevindendir. İkinci hadis Buhari ve Ebu Davud tarafından da rivAyet edilmiştir. Son hadisin Kütüb-i Sitte'n4ı hangisinde rivayet edildiğini tesbit edemedim.

 

Hadislerde geçen bazı kelimeleri açıklayayım: Eküfr: Keff'in çoğuludur, avuçlar manasI.?adır.

Ker': Hayvanların su içmesi gibi kabsız ve avuçlamaksızın doğ-

rudan dOğruya ağızla su içmektir.

Şenn: Deriden mamul eski tulum manasınadır. Ariş: Gölgelikı çardak ve çerkes manasınadır. Birke: Havuz, demektir.

Birinci hadisin sened durumu notta belirtildi. Tekrar anlatmaya gerek yoktur. Bu hadiste, Allah'ın gazabına uğradığı bildirilen kavimden maksad yahüdiler olabilir. Sindi bu görüştedir. Onun anlattığına göre ed-Dümeyri. bununla maymün şekline meshedilen kavmin kasdedildiği görüşünü benimsemiştir.

 

Bu hadisin sonunda İsa (a.s.)'a ait ...........ifadesi, bir cümleden ibaret olabilir. Bu takdirde manası şöyle olur: "Dünya. ile beraber buna öf.''

 

Söz konusu üade iki cümle olabilir. Bu takdirde manası şöyle ahır: "ör. Bu (yani bardak) dünya ile beraberdir." Yani bardak dünyayı seven kimselerin kullandığı kabtır."

 

BU HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER:

 

1. Yüzü koyun yatarak hayvanlar gibi ağızla.. yani bardaksız su içmek mekruhtur.

2. Yüzü koyun yatmadan da hayvanlar gibi dOğrudan doğruya dudakla su içmek mekruhtur.

3. Tek bir avuçla su içmek mekruhtur.

4. Gece üstü ve ağzı örtülü olmayan bir kabtan su içmeden önce kontrol etmek gerekir. İyice kontrol etmeden ondan su içmek mekruhtur.

 

5. Tevazu ve alçak gönüllülük niyetiyle avuçlarla içmek sevabtır. Ancak ellerin gayet temiz olması şarttır.

Şu noktayı da belirteyim; hadisin zayıflığı yukarda belirtilmiştir. İkinci hadiste Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in beraberinde olduğu bildiriler.. zatın ismi verilmemiştir. Avnü'l-Mabud yazarının beyanına göre el-Hafız, bu zatın Ebu Bekir (r.a.) olduğunu söylemiştir.

Deriden mamul eski tulum, suyu daha çok soğuttuğu için böyle bir tulumda gecelemiş suyun bulunup bulunmadığı Resul-i Ekrem (s.a.v.) tarafından sorulmuştur. Keza gecelenmiş su da aynı nedenle arzulanmıştır.

Sütün soğuk su üzerine sağılması sebebi ise sağılan sütün sıcak olması ve soğuk su ile serinletilmesidir.

Bu hadis, ker', yani bardaksız ve avuçlamadan doğrudan doğruya hayvanlar gibi dudakla su içmenin caizliğine delalet eder. Bu babın son hadisi ise bu tür içmenin yasaklığına delalet eder.

 

El-Hafız bu konu hakkında özetle şöyle der; İbn-i Omer (r.a.)'ın hadisi, yani bu babın son hadisi bu tür su içmenin yasaklığına delalet eder. Fakat hadisin senedi zayıftır. Şayet bu hadis sabit ise şöyle yorum yapılır: Bu yasaklama tenzihen mekruhluk içindir. Cabir (r.a.)'ın anlattığı olay ise böyle içmenin caizliğini açıklamak içindir. Ya da Cabir (r.a.)'ın anlattığı olay yasaklama hükmünden önce cereyan etmiştir. Şöyle de söylenebilir: Yasaklama hükmü zaruret olmadığı hallere aittir. Yani bir kab varken veya eller temiz olup avuçlarla içmek mümkün Uren hayvanların içtiği gibi dudaklarla içmek caiz değildir. Böyle bir imkan bulunmayınca dudaklarla da içilebilir.

 

Şöyle de söylenebilir; İbn-i Omer (r.a.)'ın ilk hadisindeyüzü koyun yatarak dudaklarla su içmek yasaklanmıştır. Eğer bu hadis sabit ise böylece yatarak içmek yasaklanmış olur. Fakat yatmadan, yüksekçe bir yerde bulunan bir suyu dudaklarla içmek ise yasak değildir.