SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3550 >>

1- RESULULLAH (S.A.V.)'İN ELBİSESİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ عُرْوَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛: صَلَّى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم فِشي خَمِيصَةٍ لَهَا أَعْلاَمٌ. فَقَالَ:  ((شَغَلَنِي أَعْلاَمُ هذِهِ. اذْهَبُوا بِهَا إِلَى أَبِي جَهْمٍ. وَائْتُونِي بِأَنْبَجَا نِيَّتِهِ)).

 

Âi§e (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem nakışlı bir siyah abâ içinde namaz kıldı. Sonra buyurdu ki: Bu aba'nın nakışları beni meşgul etti. Bunu Ebû Cehm'e (geri) götürün ve bana onun enbicâniyesini getirin.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

Hamisa: İki tararı nakışlı veya çizgili siyah abadır. Avnü'l-Mabüd yazarının beyanına göre el-Mısbah'ta: Hamisa, iki kenarı nakışlı - çizgili siyah bir elbise çeşididir. Bu elbisenin çeşidi, yünden veya ipekten olabilir. Nakış veya çizgisi olmazsa ona Hamisa denilmez, diye bilgi verilmiştir. En-Nihaye'de de: Hamisa, yün veya ipekten mamul çizgili veya nakışlı bir elbise çeşididir. Siyah renkli ve nakışlı veya çizgili olmadıkça ona Hamisa denilmeyeceği söylenmiştir. Hamisa, halkın ötedenberi kullana geldiği bir elbise çeşididir, diye bilgi verilmiştir.

 

Hadiste sözü edilen hamisa, Şam kumaşlarından olup Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e Ebü Cehm tarafından hediye edilmişti.

Enbicaniye: Yünden mamul, düz ve kalın bir elbise çeşididir, adi sayılır. Onda nakış, çizgi ve damga gibi işaretler yoktur. Resül-i Ekrem (s.a.v.) Hamisa'yı geri gönderince Ebü Cehm'in kalbinin kırılmaması için enbicaniyesini istemiş olabilir. Sindi bu ihtimali belirttikten sonra; Durum; iade edilen elbise yerine başka bir elbise istemeyi gerektirdiği için, böyle yapıldığı rivayet olunmuştur, der.

 

Sindi daha sonra sözüne devamla şöyle der; Hadiste geçen eBu elbisenin nakışlan beni meşgul etti- buyruğundan maksad şu olabilir: Resül-i Ekrem (s.a.v.), namaz içinde elbisenin nakışIarına tesadüfen bakma endişesini duymuş veya tesadüfen mübarek gözü o nakışlara ilişmiş olabilir. O'nun pak ve nezih kalbi tamamen Allah'a yönelik olduğu ve tam bir huzurla ibadetle meşgulolduğu için namaz esnasında tesadüfen de olsa başka bir şeye gözünün ilişmesini istememiştir.

 

Muvatta'daki rivayette bulunan; ''Nerede ise beni meşgul edecekti'' cümlesi ve Buhari'nin talikan rivayetinde; ''Beni meşgul etmesinden korkanın'' ifadesi, elbise nakışlarının Resül-i Ekrem (s.a.v.) 'i meşgul etmediğine delalet eder. Bu rivayetleri tercemede göz önünde bulundurarak parantez içi ifade ile duruma işaret etmek istedim.

 

Hadis; dikkat çekici, nakışlı, çizgili ve işlemeli elbise ile namaza durmanın mekruhluğuna delalet eder.

 

Hadiste sözü edilen Ebü Cehm Amir veya Ubeyd bin Huzeyfe, Kureyş kabilesinin ileri gelenlerindendir. Mekke' nin fethi sıralannda müslüman olanlardandır. 120 yıl yaşadığı rivayet olunmaktadır.