SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3551 >>

DEVAM: 1- RESULULLAH (S.A.V.)'İN ELBİSESİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَبُو أُسَامَةَ. أَخْبَرَنِي سُلَيْمَانُ بْنُ الْمُغِيَرَةِ عَنْ حُمَيْدِ بْنِ هِلاَلٍ، عَنْ أَبِي بُرْدَةَ؛ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى عَائِشَةَ. فَأَخْرَجَتْ لِي إِزَاراً غَلِيظاً مِنَ الَّتِي تُصْنَعُ بِالْيَمَنِ، وَكِسَاءً مِنْ هذِهِ الأَكْسِيَةَ الَّتِي تُدْعَى الْمُلَبَّدَةَ. وَأَقْسَمَتْ لِي: لَقُبِضَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم فِيهِمَا.

 

Ebû Bürde (bin Ebî Musa el-Eş'arî) (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Ben, Âişe (r.anhâ)'nın yanına girdim. O, Yemen'de dokunan tok kumaştan mamul bir izâr ve mülebbede denilen (yâni çok yamalanmakla keçelenmiş gibi olan) şu elbiselerden bir kaftanı benim için çıkar (ıp göster) di ve bana yemin ederek: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem  bu iki elbise içinde vefat etti, dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi; Buhari. Müslim, Ebü Davud ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir.

izar: Bedenin belden aşağısına sanlan car ve ihram gibi el biseye denilir. Kısa: Elbise demektir. Eksiye de bunun çoğuludur. Burada bedenin üst kısmını örten elbise manası kasdedilmiştir.

 

Mülebbede: Keçelenmiş demektir. Burada çok yamalanmakla keçelenmiş gibi kalınlaşan elbise manası kasdedilmiştir. Nevevi ve Nihaye sahipleri böyle yorumlamışlardır.

 

Nevevi: Bu gibi hadisler, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in dünya nimetlerine nasıl sırt çevirdiğine ve dünya lezzetleri ne iltifat etmediğine delalet eder. Ümmeti de hal ve hareketlerinde O'na uymalı ve O'nun izini takip etmelidir, der.

 

Bu künye'yi taşıyan başka sahabiler de vardır. El-Hafız, el-Fetih'te bu hadisin ravisi olan Ebu Bürde'nin Ebu Musa (r.a.)'ın oğlu olan zat olduğunu söylemiştir.