SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3337 >>

DEVAM: 44- ELENMİŞ UN'DAN YAPILMIŞ ARI BEYAZ EKMEK (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا الْعَبَّاس بْنُ الْوَلِيدَ الدِّمَشْقِيُّ.حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عُثْمَانَ، أَبُو الْجَمَاهِرِ. حدّثنا سَعِيدُ يوجد باقي الحديث في الصفحة 1108 لم يكتب وشكراً

 

Eues bin Mâlik (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Allah'a kavuşana kadar elenmiş undan mamul arı, beyaz bir ekmeği gözlerinden biri ile (de) görmedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hazim (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevinden olmakla beraber, Buhari, Tirmizi ve Nesai de bunun bir benzerini rivayet etmiştir. Buhari'nin Atıma kitabının "Nebi (s.a.v.) ve sahabilerinin yemiş 0lduklan yemek" başlığı altında açtığı babta rivayet ettiği Ebü Hazim (r.a.)'ın hadisinin meali müellifimizin rivayetindeki meale çok benzediği için onu buraya aktarmaya gerek gönnüyorum.

 

Ümmü Eymen (r.anha) 'nın hadisi Zevaid nevindençlir. Zevaid yazarı Kütüb-i Sitte'nin kalanlarında bu hatunun hiç bir hadisinin bulunmadığını ifade etmiş olup, durum notta belirtilmiştir. Fakat müellifimizin süneninin elde mevcut son baskısını tetkikten geçiren Muhammed Fuad AbduIbaki bu hAtunun sünenimizdeki 1635 nolu hadisinin Müslim tarafından da Sahabilerin FaziIetleri kitabının IS. babında, bu hatunun faziletleri meyanında rivayet edildiğini tesbit etmiştir.

 

Bu babta geçen bazı kelimeleri açıklayalım: Huvvara: Bu kelime Tahvir kökünden alınmadır. Tahvir bir şeyi beyazlatmak demektir. En-Nihaye'de: Huvvara ekmek, defalarca elenmiş undan mamul ekmektir, diye tarif yapılmıştır. El-Hafız da: Huvvara un, an ve beyaz undur, der.

 

Naki de elenmiş halis undan yapılan ekmek manasında kullanılmıştır. Bu kelimenin lügat manası, pak, an ve temiz demektir.

Munhul: Un elegi manasına kullanılmıştır. Menahil ise bunun çoğuludur.

Tesriye: Su ile yumuşatmak demektir.

 

Bu babtaki hadisler Resul-i Ekrem (s.a.v.) ve sahabilerinin nasıl sade bir hayat yaşadıklarını ifade eder.