SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3717 >>

22- KİM OTURDUĞU YERDEN KALKIP SONRA GERİ DÖNERSE O YERE ÖNCELİKLE HAK SAHİBİDİR. BABI

 

حدّثنا عَمْرُو بْنُ رَافِعٍ. حدّثنا جَرِيرٌ عَنْ سُهَيْلِ بْنِ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم،  قَالَ ((إِذَا قَامَ أَحَدُكُمْ عَنْ مَجْلِسِهِ، ثُمَّ رَجَعَ، فَهُوَ أَحَقُّ بِهِ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Biriniz oturduğu yerden kalkıp sonra geri geldiği zaman o yere öncelikle hak sahibidir.»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Müslim ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Nevevi bu hadisin izahı ile ilgili olarak özetle şöyle der: Bu hadis, mescid - cami v,eya başka bir yerde namaz gibi bir gaye ile oturan, sonra abdest almak veya kısa süreli bir işini görüp geri dönmek üzere o yerden ayrılıp geri gelen kimse hakkındadır. Böyle bir durumda o yer öncelikle onun hakkıdır. Ancak bu hak o namaza mahsustur. Adam geri geldiği zaman o yerde oturan bir kimse varsa onu kaldırabilir. Adam yerinden bu maksadla aynldıgında ister namazlık gibi bir şey bırakmış olsun ister bırakmamış olsun hüküm aynıdır. Fakat başka bir namaz vakti için onun hakkı kalıcı değildir .