SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3718 >>

23- MAZERETLER(İN KABULÜ) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا سُفْيَانُ عَنِ جُرَيْجٍ، عَنِ ابْنِ مِينَاءَ، عَنْ جَوْذَانٍ؛ قَالَ  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَنِ اعْتَذَرَ إِلَى أَخِيهِ بِمَعْذِرَةٍ، فَلَمْ يَقْبَلْهَا، كَانَ عَلَيْهِ مِثْلُ خَطِيئَةِ صَاحِبِ مَكْس)).  حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ إِسْمَاعِيلَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ سُفْيَانَ، عَنِ ابْنِ جُرَيْجٍ، عَنِ الْعَبَّاسِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ ((هُوَ ابْنُ مِينَاءَ))، عَنْ جَوْذَانٍ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، مِثْلَهُ.

 

في الزوائد: رجاله ثقات إلا أنه مرسل. قال أبو حاتم: جوذان هذا ليست له صحبة وهو مجهول.

 

Cevzan (el-Kufi) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuş demiştir: «Kim bir mazeretinin kabulünü (din) kardeşinden talep ederde kardeşi o mazereti kabul etmezse onun üzerinde meks sahibinin günahı kadar vebal olur.»

 

Bize Muhammed bin İsmail de aynı senedle bunun mislini Cevzan aracılığıyla Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den rivayet etmiştir.

 

Not: Zevaid de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedindeki raviler güvenilir zatlardır. Fakat hadIs mürseldir. Çünkü Ebu Hatim: Bu Cevzan. sahabi değildir ve mechuldür. demiştir.

 

 

AÇIKLAMA:      Hadiste geçen "Meks sahibi" Camiü's-Sağir şerhinde el-Azizi tarafından şöyle açıklanır: Meks sahibi o kimsedir ki, yanından geçen tüccar kervanından öşür adı altında bir miktar para - mal alır. Allah'ın zenginlere farz kıldığı öşürü usülüne uygun olarak alanlara gelince, bu işlem güzel ve iyi bir seydir. Bu mesele fıkıh kitabIarında anlatılmıştır.

Meks denilen çıkar sağlayana. makis ve aşir de denilir. Bu tür kazanç haram olduğu gibi din kardeşinin samimi ve meşrü mazeretini kabul etmek mümkün iken reddetmek de bu hadise göre günahtır.

 

Sindi: Bu hadis, beyan edilen mazeretin yalan olduğunun bilinmemesi ve ortada bir hıyanetin bulunmaması haline mahsus olabilir. Böyle bir durumda mümkün ise müslümanın mazeretini kabul etmek uygun alanıdır. der. Şu halde ıleri sürülen mazeretin uydurma olduğu ve bir hıyanetin yapıldığı bilindiği zaman ileri sürülen mazereti kabul etmemelde bir sakınca yoktur.