SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3806 >>

56- TESBİH (YANİ SÜBHANALLAH ZİKRİNİN) FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بِشْرٍ وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ عَنْ عُمَارَةَ بْنِ الْقَعْقَاعِ، عَنْ أَبِي زُرْعَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((كَلِمَتَانِ، خَفِيفَتَانِ عَلَى اللِّسَانِ، ثَقِيلَتَانِ فِي الْمِيزَانِ، حَبِيبَتَانِ إِلَى الرَّحْمنِ: سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ، سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيمِ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ، سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيمِ «Sübhânallahi ve bi hamdihi, Sübhânallahi'l Azim = Ben, Allah'a hamdederek O'nun her türlü noksanlıklardan pak-nezih olduğuna İnanıp itiraf ederim, Azametli olan Allah'ı tesbih ederim; zikri, dile hafif (kolay), âhiretteki amel terazisinde ağır ve Rahman (olan Allah) a sevimli iki kelime (söz) dür.»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadis; Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesai, Ahmed ve İbn-i Hibban tarafından da rivayet edilmiştir. Hadiste anılan tesbih zikri iki bağımsız cümledir. Bu itibarla bunlara iki kelime denilmiş ise de, burada kelime bağımsız cümle manasında kullanılmıştır. Arap dilinde bazen bağımsız ve müstakil bir veya. daha fazla cümleye kelime denilir. Kelime-i Şehadet bunun bir misalidir. Bilindiği gibi Kelime-i Şehadet iki müstakil cümleden ibarettir.

El-Hafız bu hadisin şerhinde özetle şöyle der: Hadiste tesbih zikri hafiflik ve ağırlık sıfatlan ile nitelendirilmiştir. Bundan maksad buna harcanın emeğin azlığını ve sevabın çokluğunu ifade etmektir. Tıybi: demiş ki: Hafiflik, kolaylık manasında kullanılmıştır. Ağırlık ifadesi ise hakiki manasında kullanılmıştır. Çünkü ahirette ameller tartılırken cisim şekline döndürülecektir. demiştir. Bazılan demişler ki; ahirette amellerin defterleri tartılacaktır. El-Hafız sözüne devamla: Sıhhatli olan görüş budur ki; ahirette amellerin kendileri tartılacaktır. Selef alimlerinden birisine iyi amelin ağırlığı ve fena amelin hafifliği hikmeti sorulmuş ve şöyle cevab verilmiştir: Dünya hayatında iyi amelin tatlılığı gizlenmiş olup ağırlığı duyulur. Kötü amelin ise bunun tersine tatlı görülüp acılığı görülmemektedir. Şu halde; iyi amelin görünüşteki ağırlığı seni. onu terketmeye sevketmesin ve kötü amelin görünüşteki tatlılığı seni onu işlemeye sevketmesin.