SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3827 >>

1- DuA ETMENİN FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ وَعَلِيّث بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا أَبُو الْمَلِيحِ الْمّدَنِي؛ قَالَ: سَمِعْتُ أبَا صَالِحٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ: قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَنْ لَمْ يَدْعُ اللهَ، سُبْحَانَهُ، غَضِبَ عَنَيْهِ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir: «Kim Allah Sübhanehu'ya dua etmez ise Allah o kimse'ye gazab eder.»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiştir. Oradaki hadis metni şöyledir: ''Kim Allah'tan dilekte bulunmazsa Allah şüphesiz o kimseye gazab eder.,."

 

Tuhfe yazarı bu hadisin izahında şöyle der: Çünkü Allah'tan dilekte bulunmamak, kibirlik ve bir nevi istiğna, yani Allah'a muhtaç olmamak tavrının belirtisidir. Bu hal ise kul için caiz değildir. Şairin şu şiiri ne güzeldir:  "Allah, Zatından dilemeyi bırakırsan gazab eder. Adem oğlunu da kendisinden bir şey istendiği zaman hiddetlenir görürsün."

 

Tıybi de şöyle demiştir: Allah'ın dua etmeyen kul'a gazab etmesi sebebi şudur: Allah, kulunun Zat-i Barisinden dilekte bulunmasını sever. Bu itibarla dilekte bulunmayı terkeden kuluna şüphesiz gazab eder.

 

Tuhfe yazarının beyanına göre Nevevi de şöyle demiştir: Asırlar boyunca İslam memleketlerinde yetişen müftiler, dua etmenin müstehablığı hususunda ittifak etmişlerdir. Zahidler ve marifet ehlinden, yani tasavvufçulardan bir grup, Allah'a tam teslimiyette bulunmak üzere dua etmeyi bırakmanın daha faziletli olduğu görüşünü benimsemiştir. Alimlerden bir cemaat da: Bir mü'min, müslümanlar için dua ederse güzel bir iş yapmış olur. Fakat sırf kendi şahsı için dua ederse iyi olmaz, demiştir. Bir başka kavle göre dua etmeyi gerektiren bir durum olduğu zaman dua etmek müstehabtır. Aksi takdirde müstehab değildir. Dua etmenin müstehablığına hükmeden fıkıh alimlerinin delilleri, ayetlerin, hadislerin zahirIeri ve peygamberlerden rivayet edilen haberlerdir.

 

 

Mahir:  Allah Azze ve Celle Furkan suresi 77. ayet-i kerime de:

 

''De ki: "Rabbim size ne kıymet verir duanız olmasa? (Ey inkarcılar! Size bildirdiklerini) kesinkes yalan saydınız; o halde azab yakanızı bırakmayacaktır!

 

Buhari iman babını ''Duanız imanınızdır'' diyerek açmıştır.

 

 

SÖZ KONUSU BUHARİ SAYFASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN