SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3828 >>

DEVAM: 1- DuA ETMENİN FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ زِرِّ بْنِ عَبْدِ اللهِ الْهَمْدَانِيِّ عَنْ سُبَيْعٍ الْكِنْدِيِّ، عَنِ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِنَّ الدُّعَاءَ هُوَ الْعِبَادَةُ)) ثُمَّ قَرَأَ وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ ـ.

 

Nu'man bin Beşir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Şüphesiz ancak dua ibadettir.» buyurdu. Sonra: ''.. Ve Rabbiniz buyurdu ki: Siz bana dua ediniz ki bende size icabet edeyim. Bana dua etmeye tenezzül etmeyenler. Şüphesiz alçalmış olarak cehennem'e gireceklerdir.''  [Mu'min 60] ayetini okudu.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, İbn-i Hibban, Hakim ve Ahmed Müsned.

 

AÇIKLAMA:      Hadisin zahirine göre ibadet ancak dua etmekten ibarettir. Alimler; ibadetin duaya inhisar ettirilmesi duanın önemini belirtmek içindir. Yani ibadet ismine en liyakatlı ve en hakiki kulluk görevi dua'dır. Çünkü Allah Teala'ya tazarru ve niyazda bulunan bir kul, bütünüyle Allah'a yönelir, başka varlıklardan tamamen yüz çevirir, bütün ümidini O'na bağlar, O'ndan başka hiç bir şeyden körkmaz, kulluk görevini ifa eder. Allah'ın yüceliğini itiraf eder, verenin ve alanın O olduğunu dile getirir ve her şeyin O'nun kudret ve dilemesine bağlı bulunduğunu içtenlikle ve samimiyetle ifade eder. Zaten yapılan bütün ibadetlerin özü ve gerçek mahiyeti de budur. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bu buyruktan sonra anılan ayeti okuması, dua etmenin Allah tarafından emredildiğini delillendirmek içindir. Şu halde dua bir ilahi emrin yerine getirilmesidir. Bu itibarla dua etmek en azından müstehab bir ibadettir. Ayette geçen "İbadet" kelimesi bazı alimlerce dua manasına yorumlanmıştır. Şu halde kibrinden ve gururundan dolayı dua etmeye tenezzül etmeyen bir kimse cehenneme girmeye müstahaktır.