SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3829 >>

DEVAM: 1- DuA ETMENİN FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا أَبُو دَاوُدَ. حدّثنا عِمْرَانُ الْقَطَّانُ عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ سَعِيدِ ابْنِ أَبِي الْحَسَنِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم

 قَالَ ((لَيْسَ شَيْءٌ أَكْرَمَ عَلَى اللهِ، سُبْحَانَهُ، مِنَ الدُّعَاءِ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «(Zikir sözlü ibadetlerden) hiç bir şey Allah sübhanehu katında dua'dan daha faziletli değildir.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi ve Ahmed Müsned. Buhari de el-Edebu'l-Müfred'de bu hadis'i rivayet etmiştir. Hakim ve İbn-i Hibban bu hadisin sahih olduğunu söylemişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      Sindi; Bu hadisten maksad, dua'nın diğer sözlü ibadetlerden üstünlüğüdür. Bu itibarla duanın namaz ibadetinden üstünlüğü anlamı çıkarılamaz. (Çünkü namaz sözlü ve fiili ibadettir).

 

Hadisten maksad şu olabilir: En çabuk kabul olunan ve en çok etkili olan zikir duadır. Hadisteki dua'dan maksad Allah yoluna davet olabilir. Bu takdirde hadisin manası şöyledir: Allah katında en üstün amel O'nun yoluna, hidayete davet görevidir ki bu görevi peygamberler ve onların mirasçıları durumundaki alimler ifa ederler. Bu yorum şekli de açık ve sağlıklıdır, der.