SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3854 >>

8- ADAM "ALLAHIM DİLERSEN BANA MAĞFİRET EYLE" DİYEMEZ, BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ. حدّثنا عَبْد اللهِ بْنُ إِدْرِيسَ عَنِ ابْنِ عَجْلاَنَ، عَنْ أَبِي الزِّنَادِ عَنْ الأَعْرَجِ، عَنْ أَبِي هَرَيْرةَ؛  قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((لاَ يَقُولَنَّ أَحَدُكُمُ: اللّهُمَّ! اغْفِرْلِي إِنْ شِئْتَ. وَلْيَعْزِمْ فِي الْمَسْأَلَةِ. فَإِنَّ اللهَ لاَ مُكْرِهَ لَهُ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Sakın herhangi biriniz ''Allahım! Dilersen bana mağfiret et'' şeklinde dua etmesin. ve dileğinde kesin ifade kullansın. Çünkü Allah'ı zorlayan hiç bir güç yoktur.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi; Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud ve Malik de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      Dua ederken "Dilersen" kaydını koymak sakıncalıdır. Çünkü sanki Allah dilemezse bile herhangi bir kimseyi bağışlamaya zorlanabilir, gibi yanlış bir anlamaya yol açar. Halbuki Allah herşeyi iradesiyle, dilemesiyle yapar. Hiç bir şeye zorlanamaz, hiç bir kuvvet O'nu birşeye icbar edemez. Diğer taraftan bu kayıt dua edeni müstağni gibi gösterir. Yani istersen bu duayı kabul et, istersen kabul etme. Pek ihtiyacım yoktur, gibi sakat bir mana çıkabilir. Oysa bütün varlıklar O'na muhtaçtır.

 

Bu itibarla dua eden kimse azimli ve kesin ifade kullanmalıdır ve duasının Allah katında kabule şayan olduğu kanaatini beslemelidir.

 

Hadisin zahirine göre bu kaydı kullanmak haramdır. İbn-i Abdi'l-Berr böyle hükmetıniştir. Nevevi ise bu yasağın mekruhluk için olduğunu söylemiştir .