SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3855 >>

9- ALLAH'IN İSM-İ A'ZAM'I (EN BÜYÜK ADI), BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا عِيسى بْنُ يُونُسَ عًنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ أَبِي زِيَادٍ، عَنْ شَهْرِ ابْنِ حَوْشَبٍ، عَنْ أَسْمَاءَ بِنْتِ يَزِيدَ؛ قَالَتْ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((اسم اللهِ الأَعْظَمُ، فِي هَاتَيْنِ الآيَتَيْنِ: وَإلهُكُمْ إِلهٌ وَاحِدٌ لاَ إِلهَ إِلاَّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحِيمُ. وَفَاتِحَةِ سُورَةِ آلِ عِمْرَانَ)).

 

Esma' bint-i Yezid (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Allah'ın ism-i azam'ı şu iki ayettedir (1):’’  وَإلهُكُمْ إِلهٌ وَاحِدٌ لاَ إِلهَ إِلاَّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحِيمُ.  =..Ve sizin ilahınız tek ilhtır. Ondan başka ilah yoktur. Rahman O'dur. Rahim O'dur.’’ [Bakara163] 

 

(2): Al-i İmran suresinin başındaki iki ayet.» الم {1} اللّهُ لا إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ {2} "Elif, Lam, Mim. Allah, O'ndan başka ilah yoktur, ezeli ve ebedi diri olan O'dur, bütün varlıkları yönetip gözeten O'dur."

 

 

Diğer tahric: Bu lıadisi; Tirmizi, Ebu Davud ve Ahmed de rivAyet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      EI-Menhel yazarı bu hadisin izah bölümünde şöyle der: Bu hadiste Allah'ın İsm-i A'zam'ının; yani en büyük isminin, Bakara suresinin 163. ve Al-i İmran suresinin 2. ayetlerinde olduğu bildirilmiştir. Bundan maksad bu iki Ayette geçen Tevhid kelimesi olan "La ilahe illallah"tır. Şu halde İsm-i A'zam, Tevhid kelimesidir. Bir kavle göre bu ayetlerdeki İsm-i A'zam; "Errahmanu'r-Rahim" ve "EI-Hayyu'I-Kayyum"dur.

 

EI-Menhel yazarı daha sonra "İsm-i A'zam" hakkındaki görüşleri beyan eder. Bu görüşleri bu babın sonunda açıklamaya çalışacağım .