SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3856 >>

DEVAM: 9- ALLAH'IN İSM-İ A'ZAM'I (EN BÜYÜK ADI), BABI

 

حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدَّمَشْقِيُّ. حدّثنا عَمْرُو بْنُ أَبِي سَلَمَةَ عَنْ عَبْدِ اللهِ ابْنِ الْعَلاَءِ، عَنِ الْقَاسِمِ؛ قَالَ: اسْمُ اللهِ الأَعْظَمُ، الَّذِي إِذَا دُعِيَ بِهِ أَجَابَ، فِي سُوَرٍ ثَلاَثٍ: الْبَقَرةِ وَآلِ عِمْرَانَ وَطهَ.

 

El-Kasım (bin Abdirrahman) (r.a.)'den şöyle demiştir: Allah'ın O ism-i Azam'ı ki onunla çağırıldığı zaman dua'yı kabul buyurur. Üç surededir: Bakara, Al-i İmran ve Taha.

 

 

حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدَّمَشْقِيُّ. حدّثنا عَمْرُو بْنُ أَبِي سَلَمَةَ؛ قَالَ: ذَدَرْتُ ذلِكَ لِعِيسى بْنِ مُوسى. فَحَدَّثَنِي أَنَّهُ سَمِعَ غَيْلاَنَ بْنَ أَنَسٍ يُحَدِّثُ عَنِ الْقَاسِمِ، عَنْ أَبِي أُمَامَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، نَحْوَهُ.

 

El-Kasın aracılığıyla Ebu Ümame (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunun mislini buyurmuştur.

 

 

في الزوائد: رجال إسناده ثقات. وهو موقوف. وأما إسناد المرفوع، ففيه غيلان لم أر لأحد فيه كلاما .لابجرح ولا توثيق. وباقي رجال الإسناد ثقات.

 

Not: Zevaid de: İlk seneddeki raviler sikadır, ancak hadis mevkuftur. İkinci sened merfudur ancak sened de bulunan Ğaylan isimli bir ravi var ki hakkında yermeye yada tevsik'e dair bir söz duymadım, kalan raviler sikadır.

 

 

AÇIKLAMA:      Zevaid türünden olan bu hadisi Hakim de merfu olarak rivayet etmiştir. EI-Menhel yazarının beyanına göre el-Kasım şöyle demiştir:

 

Ben anılan üç surede Allah'ın İsm-i A'zam'ını aramaya başladım. Bakara Buresinde Ayete'l-Kürsi'nin başındaki; ''...Allahu la ilahe illa huve'l-Hayyu'l-Kayyum........''  = ''Allah, O'ndan başkailah yoktur, ezeli ve ebedi diri olan O'dur, bütün varlıkları yönetip gözeten O'dur" (Bakara, 255), Al-i İmran Buresinin başında;

 

"Elif, Lam, Mim. Allah, O'ndan başka ilah yoktur, ezeli ve ebedi diri olan O'dur, bütün, varlıkları yönetip gözeten O'dur..." ve  Taha suresinde;.........= "Bütün yüzler, ezeli ve ebedi diri olup tüm varlıkları yönetip gözeten (Allah)'a boyun eğmiştir. (Taha suresi 111) Nazm-i Celilleri buldum. Müfessirlerden Fahr-i Razi de İsm-i A'zam'n). bu, yani;  "El-Hayyu'l-Kayyum" olduğu görüşünü seçmiştir. Çünkü bu iki isim, Rablık sıfatlarına delalet eder ve başka isimleri bu sıfatlara delalet etmez., Nevevi de aynı görüşü seçmiştir.

 

Hulasa' bu hadise göre AIlah'ın İsm-i A'zam'ı, "El-Hayy'u'l-Kayyum" lafızlarıdır.