SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3887 >>

19- ADAMIN EVİNE GİRDİĞİ ZAMAN EDECEĞİ DUA BABI

 

حدّثنا أَبُو بِشْرٍ، بَكْرُ بْنُ خَلَفٍ. حدّثنا أَبُو عَاصِمٍ عَنِ ابْنِ جُرَيْجٍ. أَخْبَرنِي أَبُو الزُّبَيْرِ عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ؛ أَنَّهُ سَمِعَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم

 يَقولُ ((إِذَا دَخَلَ الرَّجُلُ بَيْتَهُ، فَذَكَرَ اللهَ عِنْدَ دُخُوِلهِ وَعِنْدَ طَعَامِهِ، قَالَ الشَّيْطَانُ: لاَمَبِيتَ لَكُمْ وَلاعَشَاءَ. وَإِذَا دَخَلَ وَلْمْ يَذْكُر اللهَ عِنْدَ دُخُولِه، قَالَ الشَّيْطَانُ: أَدْرَكْتُمُ الْمَبِيتَ. فَإِذَا لَمْ يَذْكُرِ اللهَ عِنْدَ طَعَامِهِ، قَالَ: أَدْرَكْتُمُ الْمَبِيتَ وَالْعَشَاءَ)).

 

Cabir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre kendisi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu işitmiştir: Adam kendi evine girip de girdiği zaman ve (akşam) yemeğini yediği zaman Allah'ı anınca şeytan, (yardımcılarına): (bu evde) sizin için ne gecelenecek yer ne de akşam yemeği var, der. Adam (evine) girip de girdiği zaman Allah'ı anmayınca, şeytan (yardımcılarına): Geceyi geçireceğiniz yere kavuştunuz, der. Sonra adam (akşam) yemeğini yiyeceği zaman Allah'ı anmayınca şeytan (yardımeııarına): Geceleyeceğiniz yere ve akşam yemeğine ulaştınız, der.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi; Müslim, Ebu Davud ve Ahmed bin Hanbel de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      Mebit: Geeelenen yer, demektir. Aşa. da akşam namazı ile yatsı namazı arasında yenen yemek, demektir. Bilindiği gibi İşa ise yatsı namazı demektir.

 

Evine giren bir müslüman gerek eve girerken, gerekse akşam yemeğine başlarken besmele çekerse ne o gece o evde ne de o yemekte şeytanlar için bir pay olmaz.

 

Tiybi: Hadiste akşam yemeği ve gecelenen yer kaydı ekseri durumlar itibariyledır. Çünkü bu durum her zaman ve her yemek için söz konusudur, demiştir.

 

Evine girerken adam besmele çekmezse şeytanlar o gece o evde yuvalanırlar. Keza akşam yemeğine otururken besmele çekmezse şeytanlar da o sofraya oturup hayır ve bereketini giderirler.

 

Hadis, adam'ın eve girerken ve yemeğe başlarken besmele çekmesinin fazilet ve faydasını bildirir.

 

EBU DAVUD RİVAYETİ VE İZAHI İÇİN BURAYA TIKLAYIN