SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 3959 >>

DRVAM: 10- FİTNE (DÖNEMİN) DE SABIR VE TEENNİYLE HAREKETE ETMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. ثتا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ. حدّثنا عَوْفٌ عَنِ الْحَسَنِ. حدّثنا أَسِيدُ بْنُ الْنُتَبَشِّمسِ، قَالَ: حدّثنا أَبُو مُوسى. حَدَّثَنَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِنَّ بَيْنَ يَدَيِ السَّاعَةِ لَهَرْجاً)) قَالَ، قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! مَالْهَرْجُ؟ قَالَ:  ((الْقَتْلُ)) فَقَالَ بَعْضُ الْمُسْلِمِنَ: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنَّا نَقْتُلُ الآْنَ فِي الْعامِ الْوَاحِدِ، مِنْ الْمُشرِكِينَ كَذَا وكَذَا. فَقَالَ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((لَيْسَ بَقَتْلِ الْمُشرِكِينَ وَلكِنْ يَقْتُلُ بَعْضُكُمْ بَعْضاً، حَتَّى يَقْتُلُ الرَّجُلُ جَارَهُ وَابْنَ عَمِّهِ وَذَا قَرَابَتِهِ)) فَقَالَ بَعْضُ الْقَوْمِ: يَا رَسُولَ اللهِ! وَمَعَنَا عُقُولُنَا، ذلِكَ الْيَوْمَ؟ فَقَالَ رَسُولُ اللهِ ((لاَ. تُنْزَعُ عُقُولُ أَكْثَرِ ذِلكَ الزَّمَانِ. وَيَخْلُفُ لَهُ هَبَاءٌ مِنَ النَّاسِ لاَ عُقُولَ لَهُمْ)).

 ثُمَّ قَالَ الأَسْعَرِيُّ: وَأيْمُ اللهِ! إِنِّي لأَظُنَها مُدْرِكَتِي وَإِيَّاكُمْ. وَأيْمُ اللهِ مَالِي وَلَكُمْ مِنْهَا مَخْرَجٌ، إِنْ أَدْرَكَتْنَا فِيَما عَهِدَ إِلَيْنَا نَبِيُّنَا صلى الله عليه وسلم، إِلاَّ أَنْ نَخْرُجَ كَمَا دَخَلْنَا فِيهَا.

 

Ebu Musa (el-Eş'ari) (r.a.)'den; şöyle demigtir; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize Kıyamete yakın dönemde şüphesiz bir here olur,» buyurdu. Ebu Musa demiştir ki: Ben: Ya Resulallah! Here nedir? diye sordum. O: «Katildir,» buyurdu. Bunun üzerine bazı müslümanlar:

 

Ya Resulallah! Biz şu anda tek bir yılda müşriklerden şu kadarımı öldürürüz, dediler. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu söze cevaben: «Herc, müşrikleri öldürmek deglldir. Lakin bazınız bazınızi öldürecek, hatta adam komşusunu, amcasının oğlunu ve akrabasını öldürecektir,» buyurdu. Sonra orada bulunanların bazısı:

 

O gün akıllarınız beraberimizde (yani başımızda) olduğu halde mi (biribirimizi öldüreceğiz)? diye sordu. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Hayır. O zaman (daki halk)ın çoğunun akılları alınacak ve akılsız bir takım adi insanlar o dönemin adamları olacaktır,» buyurdu.

 

Sonra el-Eş'ari (r.a.) dedi ki: Allah'a yemin ederim ben o vaziyetin bana ve sizlere yetişeceğini (yani o günleri göreceğiinizi) cidden kuvvetle sanırım. Allah'a and olsun ki o vaziyet bize ulaşırsa Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in bize tavsiyesine göre ona girdiğimiz gibi (suç işlemeden) çıkmamızdan başka hiç-bir çıkar yol ne benim için ne de sizler için vardır.

 

Not: Bu hadis Zevaid türündendir.

 

AÇIKLAMA 3962’de