SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 3976 >>

DEVAM: 12- FİTNE (DÖNEMİN) DE DİLİ TUTMAK BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ شُعَيْبِ بْنِ بشَابُورٍ. حدّثنا الأَوْزَاعِيُّ عَنْ قُرَّةَ ابْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ حَيْوَئِيلَ، عَنِ الزُّهْرَيِّ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَن عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مِنْ حُسْنِ إسْلاَمِ الْمَرْءِ تَرْكُهُ مَالاَ يَعْنِيِه)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: ‘‘Kişinin boş işleri terk etmek İslamının güzelliklerindendir’’

 

 

Diğer tahric. Tirmizi, Hakim ve Beyhaki

 

AÇIKLAMA: Bu hadiste Ma'ruf; yani yüce dinimizin iyi saydığı şeyleri başkalarına emir ve tavsiyede bulunmak, Münker; yani dinimizin yasakladığı şeylere karşı halkı uyarmak, kötülüklerle mücadele etmek ve zikirlerle yüce Allah'ı anmak uğrunda söylenen sözler ve yapılan konuşmalar, sahibinin lehinde olan şeylerdir. Bunun dışında kalan konuşmalar sahibinin aleyhinde sayılır. Tuhfe yazarının beyanına göre el-)'Kari' bu hadisin izahı bölümünde: Bu hadisin zahirine göre insanlar için mübah, yani ne sevab ne de günah sayılan bir konuşma çeşidi yoktur. Ancak hadis boşboğazlığı ve yersiz konuşmayı şiddetle men etmek manasına yorumlanabilir. Şöyle de söylenebilir: Hadisteki Lehinde değildir,. ifadesi ''aleyhindedir,. ifadesinin açıklaması mahiyetindedir. Bu takdirde hadisten maksad şu olur: Anılan üç çeşit konuşma dışında kalan sözler sahibinin lehinde değil, yani kendisi için sevab sayılmaz. Kuşkusuz, mübah sayılan konuşmalar sahibi için ahirette bir sevab sayılmaz.

 

3975 nolu İbni Ömer (r.a.)'ın hadisi. notta belirtildiği gib Zevaid türündendir. Bunu takip eden hadisi Tirmizi ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadisin; مَالاَ يَعْنِيِ ifadesini insanın dini ve dünyası bakımından ihtiyaç duymadığı şeyleri terketmesi, diye terceme ettim. Tuhfe yazarının beyanına göre el-Kari: Yani müslümana yakışmayan söz, fiil, görüş ve düşünceyi bırakması demektir. "Malayani"nin asıl manası müslümanın din ve dünya açısından muhtaç olmadığı ve Allah'ın rızası bakımından yararlı olmayan şey demektir. Bu itibarla lüzumsuz konuşmalar ve gereksiz tüm fiil ve hareketler bunun kapsamı içindedir, demiştir.

 

Gazali de: Söylediğin takdirde bir günaha girmen ve herhangi bir zarara uğraman sözkonusu olmayan tüm konuşmalar "Ma la yani"nin içeriğine dahildir. Mesela bir cemaat, bir topluluk içinde oturduğun zaman yaptığın geziyi, bu gezide gördüğün dağları, nehirleri, giydiğin elbiseleri, yediğin yemekleri, görüştüğün iyi insanların yaptığı işleri anlatman tamamen gerçek biçimde olduğu takdirde normal bir konuşmadır. Bu konuşmayı yapmaman seni günaha sokmaz ve zarara uğratmaz. O halde böyle konuşma gereksizdir. Ma la yani türünden bir sözdür. Senin zamanını boşuna alır, demiştir.

 

Hulasa; haram, mekruh ve faydasız mübah şeyler söz olsun veya fiil ve hareket olsun hepsi Ma la  yani olan şeylerdir. Müslümanın zamanını bu gibi şeylerle geçirmemesi onun olgun iman ve müslümanlığının güzelliklerinden sayılır.