SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 3977 >>

13- UZLET (TOPLUMDAN UZAK DURMAK, lNZlVAYA ÇEKİLMEK) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. حدّثنا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ أَبِي حَازمٍ. أَحْبَرَنِي أَبِي عَنْ بَعَجَةَ ابْنِ عَبْدِ اللهِ بْنِ بَدْرٍ الْجُهَنِيِّ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((خَيْرُ مَعَايِشِ النَّاس لَهُمْ. رَجُلٌ مُمْسِكٌ بِعِنَانِ فَرَسِهِ في سَبِيلِ اللهِ. وَيَطِيرُ عَلَى مَنْنِهِ. كَلَّمَا سَمِعَ هَيْعَةَ أَوْ فَزْعَةً طَارَ عَلَيْهِ إِلَيْهَا. يَبْتَغِي الْمَوْتَ أَوِ الْقَتْلَ، مَظَانَّهُ. وَرَجُلٌ فِي غُنَيْمَةٍ، فِي رَأْسِ شَغَفَةِ مِنْ هذِهِ الشِّعافِ، أَوْ وَادٍ مِنْ هذِهِ الأَوْدِيَةِ. يُقِيمُ الصلاةَ، وَيُؤْتِي الزَّكَاةَ، وَيَعْبُدُ رَبَّهُ حَتَّى يَأْتِيَهُ الْيَقِينُ. لَيْسَ مِنَ النَّاسِ إِلاَّ فِي خَيْرٍ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Insanlar için hayırlı yaşayış Allah yolunda (cihad için) sırtında uçarcasına koşturacağı atının yularından tutan (savaşa hazır bekleyen) bir adam'ın yaşantısıdır. O, korkulu bir düşman sesini veya düşmana saldırma çağrısını işittiği her an atının üstünde uçarcasına fırlayarak o sese doğru giderek ölmek veya öldürmek alanlarında gazi veya şehid olmak ister ve hayırlı hayat o Adam'ın hayatıdır ki $u dağların tepelerinden bir tepe'nin üstünde veya şu derelerden birinin içinde küçük bir koyun sürüsü içinde bulunur. Namazını vaktinde ve usulüne uygun olarak kılar, zekatını öder ve ölünceye kadar Rabbine kulluk eder. Insanlardan yana da iyilikten başka bir şey işlemez.»

 

 

Diğer tahric. Bu hadisi Müslim ve İbni Hibban da rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Yakin: Ölüm demektir.  Hadis; cihadın, cihad için at beslemenin, şehidlik ve gazilik düşkünlüğünün ve fitneler döneminde insanlardan uzak durup kulluk görevini ifa edip insanlara iyilikten başka bir şey düşünmemenin faziletine delalet eder.

 

Cihad edenin ve fitneler döneminde insanlardan uzak duranın yaşantısının en hayırlı yaşantı olduğuna delalet eden bu hadisin hükmü. Nevevi'nin de belirttiği gibi umumi değildir. Çünkü dini ilimlerle meşgul olan alimlerin ve sıddikların bunlardan daha faziletli olduğu başka hadislerle sabittir.

 

İnsanlardan uzak durmanın, inzivaya çekilmenin mi, halkın arasına girip de eziyetlerine sabretmenin mi daha hayırlı olduğuna dair görüşleri bundan sonra gelen hadisin açıklama  bölümünde sunacağım.